Sákovics minden idők legeredményesebb szenior racketlonosa

Kleinhappel Miklós – Fotó: rubinfoto.com | 2021.03.25.
Sákovics minden idők legeredményesebb szenior racketlonosa

A Nemzetközi Racketlon Szövetség (FIR) rangsorolta a versenyzőket.

Mivel a koronavírus-járvány miatt immár tizenhárom hónapja nem rendeznek versenyeket, a FIR weboldalán a sportág legjobbjairól szóló sorozatot indított.

Az első részben a racketlon sportág történetének öt legsikeresebb junior versenyzőjéről közölt ranglistát.

A szövetség most a legeredményesebb szenior racketlonosok top 5-ös listáját állította össze, amely első helyén Sákovics Péter, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Sporttudományi Intézetének adjunktusa áll.

Sákovicsot ütőlegendaként, teljesítményét nemes egyszerűséggel egy évtizedes uralomként jellemzi a portál.

A sportoló eddig tizennégy bajnoki címmel büszkélkedhet, aki a racketlonosok közül egyedüliként három korosztályban, az +55-, +60- és +65-ösök között is világelsőként végzett.

Sákovics nem csak egyéniben, hanem páros kategóriában is rendkívüli eredményeket tudhat magáénak, hét bajnoki cím a mérlege, amelyeket összesen hat partnerrel szerzett meg. A legutóbbi világbajnokságon vegyes párosban is diadalmaskodott.

A versenyzővel 2010-ben készítettünk interjút, annak apropóján, hogy a világranglista élére került. A beszélgetés során arról is mesélt, hogy általában a sporttal már nagyon korán, hat–hét éves korában megismerkedett.

„Szinte mindegy volt, hogy mivel próbálkoztam, mert mindent nagyon gyorsan elsajátítottam. Voltam tájfutó, kézilabdás, pingpongos, röplabdás, sakkozó, síelő, teniszező, vitorlázó, hegymászó, raftingozó, fallabdás, de mindenekelőtt labdarúgó.”

2006-ban Horváth Ottó, Sákovics győri barátja hívta fel a figyelmét arra, hogy nyiladozik egy új sportág Magyarországon, amit szerinte neki találtak ki. Ez volt az asztaliteniszből, tollaslabdából, fallabdából és teniszből álló racketlon, más néven négylabda.

Sákovics úgy gondolja, ha a jó erőnlét és a szükséges technikai tudás megfelelő küzdőszellemmel párosul, akkor ebben a sportágban komoly sikereket lehet elérni. Ő három év alatt módszeresen építkezve verekedte be magát a világ legjobbjai közé, azt az elvet tartva szem előtt, hogy a hétköznapi sikerek vezetnek a nagy diadalokhoz.

Sákovics Péter oktatóként is sikeres, tanítványai kedvelik, tisztelik.

„Szerencsés vagyok, mert az a munkám, amit egyébként is csinálnék. Egész eddigi életem a sportról szólt. Sportoltam, tanítottam, vagy sportvezetőként próbáltam eredményes lenni. Talán azért tartanak jó tanárnak, mert viszonylag nagy hatékonysággal tudom átadni a gyakorlati tapasztalataimat, és mindez személyes példamutatással is párosul. Ezt rendkívül fontosnak tartom a testnevelői, edzői szakmában”

– mondta el.

A teljes interjú ITT olvasható.