Projektnapot tartottak

Szöveg és fotó: Savaria Biológia Tanszék | 2019.11.13.
Projektnapot tartottak

Az EFOP-3.4.4-16-2017-00006 számú, Belépő a tudás közösségébe – MTMI szakok és pályák népszerűsítése a középiskolások körében című projekt keretében mintegy ötvenkét általános és középiskolai diák (akik Pápáról, Sárvárról, Vasvárról és Sümegről érkeztek) vett részt az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon a Savaria Egyetemi Központ Biológiai Tanszéke által szervezett laboros és szabadtéri programokon. A programok a verőfényes napsütéses időben élményekben gazdag nappal ajándékozták meg a vendégeskedő diákokat, kísérő tanáraiknak pedig jó alkalom volt kicsit visszatérni az Alma materbe.

Gyurácz József a Tömördi Madárvártán fogadta az érdeklődőket, akik élményalapú terepi foglalkozás keretében a madármegfigyelés és madárgyűrűzés módszereinek és szépségeinek megismerése mellett a természetben tapasztalhattak meg több ökológiai, életföldrajzi jelenséget, továbbá gyakorlati természetvédelmi tevékenységekre is láthattak példákat.

Szinetár Csaba a SEK lepkeházának bemutatását követően élő édesvízi állati makroszervezetekről (és néhány mikroszervezetről) tartott bemutató foglalkozást, a diákok egyéni mikroszkópi megfigyelése/munka keretében tanulmányozhatták a közönséges hidrát, hidratetűt, bunkós polipocskát és a hidrák számára felkínált táplálékállatokat.

Dani Magdolna a biokémia és mikrobiológia azon egyszerű hétköznapi vonatkozásait foglalta össze, amelyek „a kenyértől a borig” a mindennapi életűnk részei. A diákok kovászoltak, tejet „altattak”, mustot erjesztettek, ecetet készítettek a mikroszkóp alatt.