Programtervező informatikus mesterszak Szombathelyen duális formában is

Kleinhappel Miklós – Fotó: illusztráció/Pixabay | 2021.03.29.
Programtervező informatikus mesterszak Szombathelyen duális formában is

Az angol nyelvű képzésre a programtervező informatikus, valamint a gépészmérnöki alapszakot elvégzettek jelentkezhetnek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara (IK) újabb duális szakra kapott engedélyt, így 2021. február 1-től a szombathelyi campuson duális formában is elindult a programtervező informatikus mesterszak.

Andó Mátyás egyetemi docens, szakfelelős elmondta, a vasi megyeszékhelyen az Ipar 4.0 (negyedik – digitális – ipari forradalom) specializáció oktatása folyik, amelyhez több parnercég csatlakozott, így biztosítva a hallgatóknak a céges körülmények közötti fejlődés lehetőségét is.
 

„2021 februárjától a camLine és az am-LAB kötött szerződést a hallgatókkal, miközben a TDK Hungary Components Kft. felvétele a partnerek közé jelenleg folyamatban van. Mindhárom partnercéget a szeptemberben induló újabb évfolyam hallgatói választhatják duális partnernek. Valószínűleg minden érdeklődő hallgatónak tudunk duális helyet biztosítani. A régióban működő cégek közül többen is érdeklődnek, így várhatóan a partnercégek listája tovább bővül, de a folyamat hossza miatt valószínűleg csak 2022 februárjától”

– tudtuk meg a szakfelelőstől.

Andó Mátyás hozzátette: a parnercégek önmaguk is érdekeltek az ipari digitalizációs folyamatban, így könnyű volt megtalálni a közös pontokat a képzésben.

„Mesterszakról van szó, ezért nagyobb hangsúlyt kap a projekt alapú önálló tanulás. A projektek tartalmát a cégek és az oktatók közösen határozzák meg, első fele a tantárgyhoz, további része pedig a vállalati igényekhez kapcsolódik. A vállalatok vezetői külön üdvözölték, hogy a képzés angol nyelvű, mert így a hallgatók lényegesen könnyebben részt tudnak venni a nemzetközi projektekben is.”

A programtervező informatikus mesterképzésen februártól ketten tanulnak duális formában, hallgatói szerződéseik aláírása már megtörtént, a vizsgaidőszakban kezdik el vállalati gyakorlatuk első szakaszát.

Az IK 2017-ben azért indított programtervező informatikus képzést a vasi megyeszékhelyen, hogy helyben is elérhető legyen az ország egyik vezető informatikai képzése, hiszen ma olyan informatikai szakemberekre van szükség, akik képesek a legfrissebb digitális gyártástechnológiai trendeket követni.

A duális programtervező informatikus mesterszak elindításával az Informatikai Kar megteremti a lehetőségét annak, hogy ne csak duális alap- hanem mesterszakot is kínáljon a Szombathelyen tanuló hallgatóknak.