Pótfelvételi: plusz 59 fő

Kleinhappel Miklós | 2020.08.30.
Pótfelvételi: plusz 59 fő

Az elmúlt évekhez hasonlóan teljesítettek az ELTE szombathelyi szakjai az idei pótfelvétel során: a nyári eljárásban 59-en kerültek be a szeptemberben induló képzésekre, így az új tanévben összesen 701-en kezdhetik meg tanulmányaikat a Savaria Egyetemi Központban.

A felvi.hu felsőoktatási portálon augusztus 27-én váltak nyilvánossá a 2020-as pótfelvételi eljárás ponthatárai.

Az eredményekből kiderül, az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának szakjaira 26-an nyertek felvételt. Ők osztatlan tanárképzési szakokon, tanító szakon, rövidciklusú tanárképzési szakokon, valamint anglisztika, germanisztika és képalkotás szakokon tanulhatnak tovább.

Jelentősen gyarapodott a gazdasági képzésekre bekerültek száma: 24-en a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a turizmus–vendéglátás szakokra pótfelvételiztek sikeresen a vasi megyeszékhelyen.

Az Informatikai Kar helyi képzései közül további egy fő gépészmérnöki, három programtervező informatikus szakosként ülhet az iskolapadba a 2020/2021-es tanévben.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi edző képzésére öten kerültek be pótfelvétellel.

Mint ismeretes, az idei pótfelvételi eljárásban a korábbi évekkel ellentétben nem csupán költségtérítéses, hanem állami ösztöndíjas képzéseket is meghirdettek a felsőoktatási intézmények, ám ez országosan nem növelte látványosan a jelentkezők számát. Az ELTE szombathelyi képzései az idei pótfelvétel során az elmúlt évekhez hasonlóan teljesítettek.

A Savaria Egyetemi Központ kiváló pozícióból futott neki a pótfelvételi eljárásnak, hiszen annak ellenére, hogy az általános eljárásban a vidéki főiskolák és egyetemek esetében 20–25 százalékos visszaesés történt az első helyes jelentkezések számát illetően, a tavalyihoz képest jelentős, 8,6 százalékos bővülést könyvelhetett el azzal, hogy 642-en jutottak be az ELTE szombathelyi képzéseire. Ez a szám még az összegyetemi – 2 százalékos – növekményt is jelentősen meghaladja.

A pótfelvételi eljárás eredményének köszönhetően az új tanévben összesen 701-en kezdhetik meg tanulmányaikat a Savaria Egyetemi Központban.