Pandémiás nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok a felsőoktatásban

SEK | 2021.11.25.
Pandémiás nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok a felsőoktatásban

Nemzetközi workshopot tartottak november 17-én az ELTE Savaria Egyetemi Központ, valamint a Turkui Egyetem munkatársai az EFOP 3.4.3 „QUALITAS” Minőségi felsőoktatás fejlesztés Sopronban és Szombathelyen projekt keretében Pandémiás nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok a felsőoktatásban címmel.

A két intézmény közötti informális együttműködés elsősorban a bölcsészettudományi kutatások területén nyúlik vissza hosszabb időre. Az EFOP 3.4.3 „QUALITÁS” projekt alkalmat teremtett arra, hogy a kutatási eredményekkel összefüggő jó gyakorlatok a jövőben kölcsönösen a minőségi felsőoktatás fejlesztését szolgálják.

A workshop során ezúttal különös hangsúlyt kaptak a pandémiás időszakkal összefüggő új metódusok és a digitális tananyagfejlesztésre irányuló erőfeszítések.

Úgy tűnik, az infrastrukturális feltételek színvonala a szombathelyi képzési helyen legalább olyan fejlett, mint Turkuban. Feltűnő azonban, hogy Finnországban milyen nagy hangsúlyt fektetnek az emberi tényezőkre. Ott szakemberek segítik a járvány ideje alatt egyre sűrűbben jelentkező mentális problémák monitorozását mind a hallgatók, mind az oktatók körében, hogy szükség esetén akár segítséget is nyújtsanak. Ugyanakkor legalább ekkora hangsúlyt fektetnek az egyetemi polgárok fizikai állapotának követésére is. A közösségi terekben elhelyezett sporteszközök segítségével aktívan igyekeznek ellensúlyozni a digitális oktatás fokozottan mozgásszegény jellegét.

A résztvevők egyetértésre jutottak abban, hogy a pandémiával együtt járó változások bizonyos területeken új lehetőségeket is nyitottak. Az EFOP 3.4.3 „QUALITÁS” projekt kiváló alkalmat kínál arra, hogy az online oktatási formákat kiterjesszék akár az Erasmus aktivitásokra is. Ezek megvitatására egy következő workshop keretében kerülhet sor.