Öt éve az ELTE-család része a Savaria Egyetemi Központ

ELTE | 2022.02.02.
Öt éve az ELTE-család része a Savaria Egyetemi Központ
2017. február 1-jén jött létre Egyetemünk és a szombathelyi intézmény szervezeti egységeinek integrációja. Az elmúlt évek munkája mára beérett: az ELTE jelentős szereplővé vált a nyugat-magyarországi térség gazdasági és szellemi életében. 

2021 szeptemberében már 760 fő kezdhette meg tanulmányait a szombathelyi campuson, ez az integráció óta eltelt öt év legmagasabb száma. Borhy László rektor tanévnyitó beszédében kiemelte: "a Savaria Egyetemi Központ a szombathelyi felsőoktatás pozícióját a régió szellemi centrumaként erősíti, az ELTE-család részeként.”

Az elmúlt években kialakult a nyugat-magyarországi képzési helyszín szervezeti és működési rendje, az integráció szombathelyi megvalósítását Németh István rektorhelyettesként irányította, valamint ellátta a 2018-ban létrehozott Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) első igazgatói feladatait is. 2020 augusztusa óta Lenkai Nóra rektori megbízottként többek között részt vesz a SEK rendezvényeinek menedzselésében, a városi közéleti és szakmai kapcsolatok koordinálásában, valamint elősegíti az Egyetem harmadik missziós törekvéseinek megvalósulását Szombathelyen és a régióban. 

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ a nyugat-magyarországi pedagógusképzés centruma. A képzési portfólióban egyre növekvő hallgatói létszámmal és bővülő szakkínálattal van jelen az ELTE Társadalomtudományi Karához tartozó közgazdászképzés, az ELTE PPK a régióban jelentkező gazdasági, társadalmi, munkaerőpiaci igényekre rugalmasan reagálva 2017-től közösségszervezés BA szakot, 2018-tól emberi erőforrás tanácsadó MA szak indított, a pszichológia szak sokszoros túljelentkezéssel és magas bekerülési ponthatárral nagyon népszerű. Szombathelyen elérhetőek a rendkívül magas színvonalú kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szakok is. Az Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet fő feladata a műszaki felsőoktatás szombathelyi megvalósítása.

Az egyetem rendkívül jó kapcsolatokat ápol Szombathely városával, a Szombathely 2030 program keretében például az ELTE Savaria Egyetemi Központban digitális módszertani központot hoznak létre. Az elmúlt évek fejlesztési projektjei közül kiemelkedik az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nagyszabású felújítása, valamint az Ipar 4.0 laboratórium megvalósítása is. A szombathelyi hallgatók a minőségi képzés során számos ösztöndíj közül választhatnak, részt vehetnek az intézmény pezsgő kulturális életében és társadalmi felelősségvállalást erősítő akcióiban is, az intézmény jelmondatához ("minőség, innováció és közösség") hűen.

Korábbi interjúnkat a sikeres integrációról itt olvashatja Borhy László rektorral. 

Az integráció előzményei
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa 2016. szeptember 26-i ülésén egyetértett azzal, hogy 2017. február 1. napjával megvalósuljon az ELTE és a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi szervezeti egységeinek integrációja. A kapcsolódó előterjesztést Egyetemünk akkori rektora, Mezey Barna és Scheuer Gyula kancellár nyújtotta be. A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2016. májusi támogató határozata, valamint az ELTE Szenátusának tárgyalásokra történő felhatalmazásról szóló, június 27-i határozata ismeretében a Magyar Állam mint fenntartó képviseletében Palkovics László államtitkár 2016. július 1-jén bejelentette a szervezeti átalakítás jóváhagyását. A nyáron zajló intézményközi egyeztetéseket és adatgyűjtést az érintett karok szakmai elképzeléseinek és terveinek összefoglalása kísérte.

Borítófotó: Mészáros D. Zsolt