Öregdiákunk kapta a Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat

Kleinhappel Miklós Fotó: szombathely.hu / Bonyhádi Zoltán | 2019.11.13.
Öregdiákunk kapta a Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat

Smidt Erzsébet az elismerést a Szent Márton-napi díjátadó gálán vette át.

A szombathelyi felsőoktatás ebben a tanévben ünnepli hatvanéves jubileumát. Az ELTE Savaria Egyetemi Központban, valamint jogelőd intézményeiben az elmúlt évtizedekben mintegy negyvenezren szereztek diplomát, az intézmény egykori hallgatói a régió oktatási és kulturális életének meghatározó szereplői.

A szombathelyi önkormányzat minden évben a Szent Márton-napi díjátadó gálán ismeri el azok munkáját, akik kiemelkedően sokat tettek a városért. A rendezvényt idén november 9-én az Agora – Művelődési és Sportházban tartották, amelyen Smidt Erzsébet Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat vehetett át.

Szombathely Kultúrájáért Életműdíj évente egy olyan személynek adományozható, aki hosszabb időn át – de legalább huszonöt éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett.

A szombathely.hu-n megjelent méltatás szerint Smidt Erzsébet első diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskola könyvtár–népművelés szakán szerezte. Majd az ELTE-n történészi diplomát szerzett, később könyvtártudományból doktorált. 1964-től a Savaria Múzeumban, Szentléleki Tihamér mellett dolgozott ásatási segédmunkásként. 1968-tól az édesapja, Smidt Lajos magángyűjteményéből alapított, és a Szombathely városának, valamint Vas megyének adományozott Smidt Múzeum munkatársa. Kezdetektől részt vett a múzeum létrehozatalában, a kiállítás megrendezésében. 1975-től nyugdíjba vonulásáig (2006) volt a múzeum igazgatója. Szakmai működése alatt számos tudományos és ismeretterjesztő publikáció szerzője, több szakmai szervezet, így a Pulszky Társaság tagja volt, de napjainkban is aktív: ismeretterjesztő előadásokat tart, kulturális programokat szervez. Az általa létrehozott Smidt Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki máig segíti a családjához szorosan kötődő gyűjteményt.