Öregdiákunk a Berzsenyi könyvtár új igazgatója

Kleinhappel Miklós Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor | 2019.06.21.
Öregdiákunk a Berzsenyi könyvtár új igazgatója

Dr. Baráthné Molnár Mónika, aki az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézményében, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett magyar nyelv és irodalom szakos tanár–könyvtáros végzettséget, az elmúlt években a könyvtár igazgatóhelyettese volt. Az új igazgató kérdésünkre válaszolva egyebek mellett elmondta, a Szombathelyen szerzett könyvtáros diploma garanciája volt a kiválóan megalapozott tudásnak.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár eddigi vezetője, Nagy Éva ötéves igazgatói megbízatása lejártával nyugdíjba vonul, ezért a vezetői teendőket – sikeres pályázatot követően – június elsejétől egykori helyettese látja el.

Dr. Baráthné Molnár Mónika a Berzsenyi könyvtár egymás után immár a harmadik igazgatója, aki az ELTE SEK jogelőd intézményeiben szerzett könyvtáros diplomát: Nagy Éva magyar–könyvtár szakon 1977-ben a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, a Berzsenyi könyvtárat 1994 és 2014 között igazgató Pallosiné dr. Toldi Márta 1971-ben könyvtár–népművelés szakon a Felsőfokú Tanítóképző Intézetben végzett.

Dr. Baráthné Molnár Mónika 1998 óta dolgozik a megyei könyvtárban, először tájékoztató könyvtárosként és helyismereti dokumentátorként tevékenykedett, majd vezető feldolgozó könyvtárosi feladatokat látott el, 2014 nyarától igazgatóhelyettes volt. Kiemelkedően magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként a Berzsenyi könyvtár tavaly Minősített könyvtári címet szerzett, amelynek pályázati anyaga a korábbi igazgatóhelyettes irányításával készült.

Dr. Baráthné Molnár Mónika az intézményünkben töltött évekről szólva kérdésünkre válaszolva elmondta:

"1994 és 1998 között tanultam az akkor még Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Magyar nyelv és irodalom szakos tanári és könyvtáros végzettséget szereztem, ez utóbbi pálya mellett köteleződve el. Büszke vagyok arra, hogy olyan szaktekintélyek tanítványa lehettem, akiktől biztos alapokat szereztem, amelyből a mai napig profitálok. Tanárom volt Tóth Gyula (a Tanárképző Főiskola nyugalmazott főigazgatóhelyettese, 25 éven át a Könyvtári Tanszék vezetője), Ferenczi Zsuzsanna, Frank Róza, Kovács Mária, Prejczer Paula, Rétfalvi Gábor, Pálvölgyi Mihály, Murányi Péter. Neve volt a szakmában a szombathelyi főiskolának, örömmel fogadták az ország bármely pontján az itt végzett hallgatókat, mert a Szombathelyen szerzett könyvtáros diploma garanciája volt a kiválóan megalapozott tudásnak."

Az új igazgató kinevezésével kapcsolatban a könyvtár Facebook-oldalán megjelent gratulációk között az egyik írója szerint dr. Baráthné Molnár Mónika személye garancia arra, hogy a Berzsenyi Dániel Könyvtár ezentúl is barátként fogad minden érdeklődőt.