Ön tudja, hogy mennyire egészségtelenül él?

Kleinhappel Miklós | 2018.02.12.
Ön tudja, hogy mennyire egészségtelenül él?

A mozgáson és a lelki egyensúly helyreállításán kívül az egészséges táplálkozás is fontos szerepet kap abban a projektben, amelynek megnyitóját partneriskolák és -cégek képviselői részvételével pénteken tartották a Savaria Egyetemi Központban.

Dr. Németh István rektorhelyettes köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy a projekt beleillik a SEK fejlesztési elképzeléseibe, hiszen annak egyik eleme, hogy az intézmény a sporttudományi képzési területhez hozzákapcsolja az egészségtudományi képzési területet.

Dr. Polgár Tibor szakmai vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészség megőrzésében kulcsszerepe van a mozgásnak. Csakhogy a 21. század embere egyre kevesebbet mozog, ráadásul egyre stresszesebb és káros szenvedélyei vannak. Megdöbbentő statisztikai adat: Magyarországon a halálozások 54 százaléka szív- és érrendszeri okok miatt következik be, amelyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a fentiekkel. Az emberek csak akkor tudnak egészségesen élni, ha látják, mit csinálnak rosszul, ezért ezt tudatni kell velük – hangzott el.

A projekt keretében egyebek mellett vezető beosztásban lévő embereket és pedagógusokat vizsgálnak. (Mindjárt felmerült: milyen érdekes lenne, ha utóbbiakat a stresszel teli tanévben és a pihenés ideje alatt, a nyári szünetben is vizsgálnák; biztosan egészen más eredményeket kapnának.) De a célcsoportba tartoznak például az ülő- és a fizikai munkát végzők is. A résztvevők okosórát viselnek, amely a mért adatokat egy szerverre továbbítja, hogy elemezni lehessen azokat.

A mérés részleteiről Nagyváradi Katalin, az egészségfejlesztés alprojekt vezetője beszélt, aki elárulta, hogy folyamatosan monitorozzák majd a résztvevők egészségi állapotát: a már említett okosórák pulzusszámot, lépésszámot, alvásidőt, a napközben megtett kilométerek számát mérik, stressz-szintet határoznak meg.

Bíróné dr. Ilics Katalin, a sport alprojekt vezetője azt fejtegette, hogy a projektben kiemelt szerepe van a minőségi életre való törekvésnek. A legújabb fitnesztrendeket, valamit a gyógy- és welnessfürdők által kínált szolgáltatásokat hívják segítségül, illetve olyan tevékenységeket kínálnak, amelyek hosszútávon hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez; a vízi gimnasztikától a szaunázáson át a kardió és izomerő-fejlesztő eszközökig terjed a skála. A projektnek köszönhetően a Sporttudományi Intézet saját kutatási területét is bővíti, az élsportolók teljesítmény-növekedését támogatják majd, szintén a legújabb eszközök segítségével.

Dr. Scheidné dr. Nagy-Tóth Erika, a projekt táplálkozási szakértője egyebek mellett a szénhidrátok túlzott fogyasztásának, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorításának fontosságát hangsúlyozta. A projektben résztvevők táplálkozási naplót vezetnek majd, hogy kiderüljön, egészségük megőrzése érdekében mennyire kell változtatniuk az étrendjükön.

A Savaria Egyetemi Központ célja, hogy a projekt eredményeit hasznosítva – hasonlóan ahhoz, ahogy a fitnesztermek létrejöttek – a régió vállalatainak és iskoláinak dolgozóit, szállodáinak vendégeit ellátó szolgáltatói bázist alakítson ki, ahol a szakemberek állapotfelmérést követően személyre szabott javaslatokat fogalmaznak majd meg.

A tudósítás az EFOP-3.6.1-16-2016-00018 „A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen”, című projekt megnyítóján készült.

Ön tudja, hogy mennyire egészségtelenül él?

Ön tudja, hogy mennyire egészségtelenül él?

0

/

0

0

/

0