Oktatónk a robotika tanításáról tartott előadást a Tech Trend Show-n

SEK | 2020.02.12.
Oktatónk a robotika tanításáról tartott előadást a Tech Trend Show-n

Többek fantáziáját megmozgatták a gyakorlati kivitelezés lehetőségei.

December 3-án harmadik alkalommal rendezte meg a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter a Tech Trend Show 2019 rendezvényt. 34 szakmai előadás, 12 kiállító és több mint 200 fő résztvevővel zajlott a rendezvény.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agora két helyszínen, az Informatoriumban és a kamarateremben párhuzamosan futott a program.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság felkérésére Nemes József egyetemi docens A robotika oktatása az EDLRIS projektben címmel tartott előadást.

Az előadás bemutatta az EDLRIS-projekt (European Driving License for Robots and Intelligent Systems) célját, ami az egységes, standardizált, nemzetközileg elismert szakmai képzési és minősítési rendszer kidolgozása és meghonosítása a robotika és a mesterséges intelligencia területén.

A képzés célcsoportjait (pl. tanárok, klubok/egyesületek mentorai) és a tanulók (pl. iskolásdiákok, fiatalok) alkotják. Az alapelgondolás a jól bevált Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) mintájára épül.

A szakmai képzés a tanárok és tanulók számára az alábbi modulok kínálja: robotika (kezdő), robotika (haladó), mesterséges intelligencia (kezdő), mesterséges intelligencia (haladó). A képzés angol nyelvű tananyagát osztrák és magyar szakemberek közösen állították össze, amely tananyag minősítését az Osztrák Számítógép-tudományi Társaság (OCG) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság végzi.

Magyarországon az első EDLRIS robotika képzés tanárok számára 2019. májusában 5 napon keresztül, napi nyolc órában zajlott Szombathelyen az ELTE IK Műszaki Intézet Robotika tantermében. A képzés oktatója az Informatikai Kar docense Nemes József volt, a sikeres vizsgát nyolcan tették le, és vehették át az angol/magyar nyelvű tanúsítványt.

A Szegeden elhangzott előadásban nem csak a képzés célja és tartalma, hanem röviden összefoglalva az öt napos képzés tapasztalatai is elhangoztak. Az előadás után a résztvevők közül többen is érdeklődtek a képzés gyakorlati kivitelezési lehetőségéről.