Ők is a „falra” írnak

Kocsis Marcell - Fotó: a Savaria Történelem Tanszék Facebook-oldala | 2018.04.18.
Ők is a „falra” írnak

A közösségi média internetes platformjainak térhódítása olyannyira közhelyes jelenséggé vált, hogy manapság már általános iskolás diákok írnak házidolgozatot vélt előnyeiről és hátrányairól. Vitán felül áll azonban az, hogy az oktatási innovációkba megkerülhetetlenül szükséges bevonni a legnagyobb közösségi weblapok nyújtotta lehetőségeket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja már az idei felvételi időszak során sikerrel vezette internetes kampányát, de az intézmény számos oktatója vagy tanszéke is napi rendszerességgel gyárt igényes tartalmakat a különböző Facebook-felületekre. Az ELTE Savaria Bölcsésztudományi Centrum Savaria Történelem Tanszék két fiatal tanára ennek az újszerű, de a minőségből nem engedő missziónak képviselője: Agócs Nándor és Urbán Máté szerkesztik a „töritanszék” rendszeresen frissülő, szellemes érdekességeket is felvonultató Facebook-oldalát.

Urbán Máté, aki a középkor és a kora újkor témakörökben szerkeszti a felületet, így vall az oldal rendezőelvéről:

„Érdeklődésünk és kutatott korszakunk sok tekintetben meghatározza, hogy milyen tartalmakat teszünk közzé. Kollégám korszaka az ókor, és különösen a római kori régészet, sajátom pedig a középkor és a kora újkor ezért a kiválasztott szövegek, képek többnyire ezekből az időszakokból valók.

Természetesen igyekszünk egyéb korszakok iránt is felkelteni az érdeklődést, főként, ha találunk valamilyen érdekes információt Szombathely múltjával kapcsolatban. Alapvetően bármilyen történeti érdekességet közzéteszünk, amivel találkozunk és úgy gondoljuk, hogy számot tarthat az érdeklődésre. A nagyobb események mellett a mindennapi élet forrásai is előkerülnek, hiszen a történelem nem csak évszámok és nevek halmaza. Feltehetően a szenzációt keltő híradások iránt nagyobb az érdeklődés, ezért sokszor tesszük közzé az ókori és középkori "bulvársajtó híreit", hogy ezzel is életszagúvá tegyük a letűnt korszakokat. Elsősorban azért foglalkozunk ezzel, mert szeretjük, ha pedig sikerül közelebb hozni néhány olvasónkhoz a történelmet, az még nagyobb öröm számunkra.”

Agócs Nándor pedig összefoglalja a felület törekvéseit, amelyek között a leendő hallgatók toborzásán túl a könnyed ismeretterjesztés is szerepel:

„Alapvetően két szükséglet hívta életre az oldalt: egyfelől próbáljuk tartani a lépést a korral, és ebben nem mi vagyunk az egyetlenek s nem is az elsők, erre az egyetemen belül is elég sok példát lehet találni. A másik ok is kézenfekvő, a szombathelyi képzések, így a Savaria Történelem Tanszék egyik legégetőbb kérdése a hallgatók száma. Így a legfőbb célok egyike az önreklám, hogy posztjaink révén növeljük a történelem és a képzéseink iránt érdeklődök számát. Ugyanakkor egyfajta társadalmi szolgálat is, amivel nem csak a középiskolásokat szeretnénk megnyerni magunknak.

A tanszékünk oktatói minden félévben tartanak nyilvános ismeretterjesztő előadásokat is, lényegében ehhez a törekvéshez csatlakoznak ismeretterjesztő posztjaink. Rövid, de saját tartalmat teszünk közé rendszerint, hiszen már számos, történelemmel foglalkozó oldal létezik, azok követői számára az újabb megosztások aligha nyújtanának újat. Jellemzően anekdotikus jellegű forrásrészleteket közlünk, amelyek egy-egy korszakba engednek betekintést vagy sokszor abba, hogy egyesek hogyan látták korukat, vagy miként akarták láttatni azt. Napi rendszerességről ugyan még nincs szó, de azért heti több alkalommal is találkozni lehet valami újjal. Azt nem állítanám, hogy a tartalmat célirányosan keressük, leginkább arról van szó, hogy a meglévő ismereteinkből válogatjuk azokat, amelyek talán többek számára is érdekesek. Természetesen óhatatlan, ha a kezünkbe kerül valami, amiben ilyen jellegű tartalommal találkozunk, akkor azt közzé is tesszük. Noha az érdeklődés, legalábbis a számadatok alapján növekszik, sikernek nem igazán lehet nevezni, egyelőre még nem sikerült elérni a célcsoportot, ám a magunk részéről azon leszünk, hogy ehhez egyre közelebb kerüljünk.”

A kezdeményezés már jóval több mint kezdemény: a közzétett képek olykor megdöbbentő, máskor igencsak emberi vagy humoros képet nyújtanak a történelemről, így oszlatva el azt az illúziót, hogy a régen élt emberek az évek során más tekintetben is messze állnak tőlünk.

Mindenkinek jó szívvel ajánljuk „követésre” vagy „tetszikelésre” a Facebook-oldalt:

ELTE BTK TI Savaria Történelem Tanszék