Ob-érem és egyéni csúcsok

Kívés István; Fotó: Mérei László (MASZ) | 2019.05.10.
Ob-érem és egyéni csúcsok

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzoESE) sportolója, Jacsev Sámuel ezüstérmes lett és Kovács Attilával együtt egyéni csúcsot futott április 28-án a 10 ezer méteres országos bajnokságon, Budapesten.

A bajnokságot a Vasas rendezi már évek óta a Pasaréti Sportcentrum atlétikai pályáján. Jenkey András versenyigazgató – közmegelégedésre – mindig profi körülményeket teremt a versenyhez. Jók a helynek az adottságai is: elég szélvédett és jó minőségű a pálya borítása is.

A SzoESE-ből négyen utaztak Kívés István edző kíséretében Budapestre a hétvégén.

A fiatalabb korosztályok részére a rövidebb számok már a délután folyamán lezajlottak, de a fő program este indult a női futammal. Itt rajtolt Purgai Evelyn, aki nagyon bátor versenyzést mutatott be, és egyéni csúcsától alig elmaradva, 38:56,05-tel kilencedikként ért célba.

A férfi mezőnynek a Horváth György, Kovács Attila, Jacsev Sámuel trió volt a tagja. Gyuri, két kiváló idei félmaratonnal a háta mögött, szokásához híven hamar az élre állt, és sokáig ott is haladt. A mezőny rövidesen több részre szakadt, kisebb-nagyobb, folyamatosan változó bolyok alakultak. Attila a Gyuri vezette bollyal haladva stabil, kiváló ritmust futott. Már féltávnál is látszott, hogy nagyszerű időre van esélyük. Folyamatosan előzték a lekörözötteket és az élbolyról leszakadókat. Öt körrel a vége előtt Attila iramot váltott, leszakította a közvetlen riválisokat, majd egy 2:55-ös utolsó ezer métert produkálva 30:42,10-es idővel ötödikként ért célba. Eddigi egyéni csúcsán több mint másfél percet tudott javítani. Ezzel az idővel az egykori kiváló hosszútávfutó, Berkovics Imre mögött a Vas megyei örökranglistán a második helyre került. Horváth Gyuri lett a hatodik, 31:04-gyel.

Jacsev Samu az idei Vivicitta-győzelmén és a mezei ob bronzérmén felbuzdulva most is érmes reményekkel indult az U23-as korosztályban. Időnként egyedül, időnként bolyban futott. A féltávnál nyilvánvalóvá vált, hogy az aranyra nincs esélye, az ezüstéremért fognak csatázni a békéscsabai Diószegi Dáviddal. Fel fej mellett haladtak, és ahogy a mezei ob-n, most is a szombathelyi fiú jött ki jobban: 31:44,89-es idővel U23-as ezüstérmesként, abszolút tizenegyediknek ért célba. Ő több mint egy percet javított az egyéni csúcsán.

Kívés István edző:

"Minden évben nagyon várjuk a 10 ezer méteres ob-t. Tudtam, hogy jól sikerült az alapozásunk, és hogy van esély rá, hogy az elvégzett munkát itt is sikerre válthassuk. A két egyéni csúcs lenyűgöző. Számítottam a javulásra, de ez – főleg Attiláé – katartikus élményt okozott. Attila remek idejében Gyuri azért vastagon benne van, hiszen rengeteget vezetett neki.”