Nyugat-Magyarország és Burgenland (1918–1922)

Kalocsai Péter; fotó: Kleinhappel Miklós | 2021.11.16.
Nyugat-Magyarország és Burgenland (1918–1922)

Nyugat-Magyarország és Burgenland (1918–1922) címet viselte a BDPK 2021. november 3-án rendezett Tudomány Napi konferenciáján a Történelem Tanszék szekciója, amelyben történet- és nyelvtudományi témájú előadások kaptak helyet.

A témaválasztást a nyugat-magyarországi felkelésnek, a soproni népszavazásnak, Nyugat-Magyarország elszakításának, Burgenland megalakulásának centenáriuma indokolta. A szekció levezetőelnöke a BDPK igazgatója, Lenner Tibor volt.

Az Ausztriát és Magyarországot elválasztandó szláv korridortervekről Cierna Lubica, Nyugat-Magyarország/Burgenland területi hovatartozásának kérdésköréről Murber Ibolya adott elő. Szó esett a határváltozás vonzáskörzeti és közlekedési (Kalocsai Péter), valamint egyházkormányzati (Bakó Balázs) következményeiről. Katona Attila Szombathely 1921 augusztusa és szeptembere közötti lehetőségeiről, Nagy Adrienn pedig az osztrák–magyar határon folytatott csempészetről beszélt. Horváth Mihály Ferenc Sopron és a Sopron környéki falvak népszavazását is érintette a Demokrácia vagy episztokrácia? A demokratikus eljárásokban való részvétel – választójogi garanciák címet viselő előadásában. Vörös Ferenc, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék vezetője adott választ arra, hogy testáltak-e valamit az utódokra anyanyelvükből a burgenlandi magyarok. Az előadások visszanézhetők a Történelem Tanszék honlapjának videotórium menüpontjában.

 

Nyugat-Magyarország és Burgenland (1918–1922)

Nyugat-Magyarország és Burgenland (1918–1922)

0

/

0

0

/

0