Nyilvános kenyértörés a Sörpatikában

2017.08.22.
Nyilvános kenyértörés a Sörpatikában

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ is bemutatta karneváli programjait azon a Sörpatikában tartott, Savaria Történelmi Karnevált megelőző utolsó sajtótájékoztatón, ahol ma nyilvános kenyértörésre került sort: a 2017-es karneválra kikísérletezett, régi kézműves hagyományokból is táplálkozó kovászos barna kenyeret lehetett megkóstolni.

A gazdag karneváli programkínálat jóízű falatkái között dr. Németh István, az ELTE SEK rektorhelyettese a szombathelyi campus „étlapjáról” is szólt, amely az ELTE-minőséget összekapcsolva a munkaerőpiaci igényekkel olyan új képzéseket is indít, amelyek lehetővé teszik, hogy a hallgatók már az iskolapadból elkeljenek, még a végzés előtt zsebükben legyenek a legjobb állásajánlatok.

  • Az ELTE eddig nem mozdult el a piacképesség felé, az alapkutatásokban találta meg a számításait. A SEK egy olyan új campusa, amely új profilját jeleníti meg: az alkalmazott tudományokét. Az ELTE nálunk a duális képzések centrumát nyitja meg – mondta. - Ez gyakorlatorientált fejlesztéseket jelent a pedagógusképzés, a műszaki és informatikus képzés, a sporttudomány és a jövőben turizmushoz is kapcsolódó egészségfejlesztés, valamint a gazdaságtudomány területén is.
  • Most kezd kibomlani a felvételi kampányunk, immár az ELTE színeiben, ennek első momentuma a Savaria Történelmi Karnevál, mint olyan országos rendezvény, amely Szombathelyre irányítja a figyelmet – fogalmazott dr. Németh István rektorhelyettes. – A standunkon minden korosztályt szeretnénk megszólítani az interaktív játékainkkal – a penaumatikus építőjátéktól a mozgó legomobilon, a keresztrejtvényeken, totókon, zenés produkciókon át a különböző erőpróbákig -, a középiskolások mellett a kicsiket és a felnőtteket is, mert azt szeretnénk, hogy a családok otthon érezzék magukat nálunk. Ahogy a karnevál is országos rendezvény, a részvételünk jelzi, mi is országos beiskolázási kampányba kezdünk, Magyarország minden részéből várunk hallgatókat.

Mivel a kenyértörés nem csak probléma megoldási módra utal, hanem a keresztény hagyomány szerint az étkezés első gesztusa, a tönkölyt, hajdinát, rozsot, zabot, malátát tartalmazó bucikat megtörték és megosztották egymás között a sajtótájékoztató résztvevői, útjára indítva a karneváli programlakomázást, amelynek asztalán most már az ELTE SEK is szervíroz néhány különleges étket!