Nem csak önvédelem során menthetnek akár életet is az elsajátított technikák

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.09.24.
Nem csak önvédelem során menthetnek akár életet is az elsajátított technikák

Ebben a félévben folytatódik a tavaszi szemeszterben hallgatók által hallgatók számára indított ingyenes önvédelmi foglalkozás az ELTE Savaria Egyetemi Központban, amelyet a szervezők nem csak azoknak ajánlanak, akik szeretnék megvédeni magukat, hanem akár azoknak is, akik mindössze némi mozgásra vágynak. Bármi legyen is a motivációjuk, az elsajátított technikáknak az élet sok területén hasznát vehetik a résztvevők.

Ahogy Budapesten, úgy Szombathelyen is indult önvédelmi foglalkozás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az előző félévben. Ugyan a kettő egymástól függetlenül zajlott, és közöttük a szervezők körétől a célcsoporton át a foglalkozások gyakoriságáig számos különbség akad, egyrészt hallgatói igényt jeleznek, másrészt az egyetemnek a polgárai iránt érzett felelősségvállalás újabb megnyilvánulását jelentik.

A Savaria Egyetemi Központban az önvédelmi órák ötlete, hasonlóan több más, az ELTE szombathelyi campusán megvalósult kezdeményezéshez, hallgatók fejéből pattant ki. Nevezetesen Varga Réka és Kovács Petra voltak azok, akik meghallva egyetemista társaik kívánságát, úgy gondolták, ekképp is kamatoztatják a sportban gyermekkoruktól megszerzett tudásukat.

Réka Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozó, Petra II. Danos harcművész, aki jelenleg a horvát válogatottal készül a világbajnokságra. Kettejük ismeretei remekül kiegészítik egymást, és ahogy a tavaszi félévben, úgy az ősziben is gondosan felépített tematika szerint haladnak majd hétről hétre az edzéseken.

Kérdéseinkre válaszolva a lányok elmondták, a küzdősportok alapja az esésiskola. A foglalkozások során ők a dzsúdó fogásait tanítják, erre építik rá a harcművészeti technikákat. Az esés alapjaiba és a dzsúdó elemeibe Réka, az ütés-rúgás fortélyaiba Petra vezeti be a résztvevőket.

Réka és Petra fő célja az általános önvédelmi ismeretek átadása, (nulláról) kezdőknek és rutinosabbaknak egyaránt. Ám az elsajátított technikáknak a mindennapokban is nagy hasznát lehet venni: akár életet is menthetnek, ha például valaki megcsúszik egy síkos lépcsőn.

Réka és Petra azokra a hallgatótársaikra is számít, akik „csupán” jó társaságban és hangulatban végzett mozgásra vágynak, vagy éppen úgy gondolják, hogy az őszi félévben megrendezendő dzsudó Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokságra történő felkészülésben segítségükre lehetnek az edzések. A Sportcsarnok épületében keddenként 19.30 és 21 óra közötti foglalkozások helyszínéül szolgáló gimnasztika terem ajtaja tehát az érdeklődők széles rétege előtt nyitva áll.

Nem csak önvédelem során menthetnek akár életet is az elsajátított technikák

Nem csak önvédelem során menthetnek akár életet is az elsajátított technikák

0

/

0

0

/

0