Napsugárt vetnek, mosolyt aratnak

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.06.08.
Napsugárt vetnek, mosolyt aratnak
Tizenöt végzős képalkotás szakos hallgató munkáját lehetett megtekinteni a Vizuális Művészeti Tanszék idei diplomakiállításán, amelynek az Új Írokéz Galéria adott otthont.

Az It is what is it cím tárlat megnyitójára összegyűlt egyetemistákat, barátokat, ismerősöket, oktatókat, egykori hallgatókat és sok más érdeklődőt témájukat és az alkalmazott művészeti technikákat tekintve is sokszínű alkotások fogadták.

Csak néhány közülük: a grafika és a festészet határmezsgyéjén mozgó, absztrakt vonalakból álló fametszet-installáció, óvodásoknak szánt gyerekkönyv, zenei formáció arculatterve, háztartási hulladékok felhasználásáról szóló sorozat, a rémálmoktól való félelem ihlette animáció, ipari táj megjelenítése festményen, köztéri alkotás, a férfiszégyen vizuális feldolgozása, konyharuhára nyomott terülőminták.

A hét nappali és a nyolc levelező képzésben részt vett hallgatót elsőként Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere köszöntötte, emlékeztetve, hogy a fiatal alkotók, a friss szemek megjelenése új irányokat, új perspektívákat hoznak a művészet minden ágába.

Az alpolgármester a Vizuális Művészeti Tanszék magas színvonalú munkáját méltatva úgy fogalmazott, az ezt a képzést elvégzők nem csupán országos, hanem nemzetközi hírnévre is hivatottak.

Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója beszédében hangsúlyozta, a kiállításon szereplő hallgatók azon kívül, hogy műveikkel szakmai tudásukról adtak bizonyságot, a szívüket is kitárták.

Szavai szerint a munkákból fiatal erő és eredetiség, önmagára rátaláló és lényegét soha el nem veszítő báj sugárzik. Hozzátette: alkotásaikkal a hallgatók napsugárt vetnek és mosolyt aratnak.

Bordács Andrea, a Vizuális Művészeti Tanszék vezetője arról beszélt, hogy minden hallgató alkotása személyes indíttatású.

Az oktatás során az a cél, hogy a művészpalánták amellett, hogy tájékozottak legyenek a kortárs művésztben, ne másolatokat készítsenek, hanem őket foglalkoztató témákat dolgozzanak fel.

A kiállító hallgatók: Csonka Dorina, Dóra Gina Glória, Petánovics Rebeka, Kiss Virág Petra, Jankó Alina, Preiner Vivien, Nagy-Kuglicz Kata, Mészáros Janka, Nagy Richárd Olivér, Jauernik Margit Emese, Guczogi-Hajnal Nikolett, Némethné Klein Edit Eszter, Palatic Mátyás Miklós, Eck Odett, Szluka Sarolta.

Napsugárt vetnek, mosolyt aratnak

Napsugárt vetnek, mosolyt aratnak

0

/

0

0

/

0