Művész hallgatók készítették a falképeket

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.02.03.
Művész hallgatók készítették a falképeket

Baba–mama és játszószoba is nyílik hamarosan a Savaria Egyetemi Központban, amelyeket Kiss Virág és Preiner Vivien másodéves képalkotás szakos hallgatók falképei tesznek egyedivé.

A családbarát helyiségek jelenleg még a berendezés folyamatának nyomait viselik magukon, ám a falakat díszítő művek már elkészültek.

Virág és Vivien elmondta, évfolyamuk hallgatói órai feladatként kapták a falképek megtervezését. Oktatóik (Nagy Gábor György és Szántó István, a Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusai) végül az ő elképzeléseiket tartották továbbfejlesztésre és megvalósításra legérdemesebbnek.

A lányok szeptember elején álltak neki a kivitelezésnek. A hosszú és összetett folyamat december közepéig tartott. A terveket felrajzolták a falakra, majd szaktársaik segítségével következett a több rétegű színezés.

Virág műve az egyetemi étterem bejárata mellett helyet kapott baba–mama szobát ékesíti. A színes puzzle-k elkészítéséhez Virágnak precízen be kellett rácsoznia az egész falat. Viviennek pedig a figurális művekre jellemző gazdagság ábrázolása jelentett kihívást a könyvtár bejáratánál található ELTE Shop mögötti játszószoba falainak festése közben.

 

Az alkotások magukon viselik a tervezők személyiségét. Virág szereti, ha rendszer van az életében, ez visszaköszön a puzzle-k alkotta falképen, és talán a minden a helyén van biztonságát sugallja a helyiségben szoptató, pelenkázó anyukák számára is. Ugyanakkor a változatosságot és a pörgést is kedveli, ez tükröződhet műve dinamikus színvilágában. Vivien lazább, szabadabb stílusúnak tartja magát, aki a különféle figurák megjelenítésével fejezte ki az egyéniségét, és két részből álló műve kiválóan illik egy nulla és tíz éves gyerekek számára létrehozott játszószobába.

Mindkét hallgatót képzőművészeti érdeklődés vezette a képalkotás szakra. Szabadidejükben szívesen rajzolnak, sokkal kisebb léptékben ugyan, de korábban is alkottak már falra, sőt, kézműves tárgyak készítésében is otthonosan mozognak. A baba–mama és a játszószoba falaira került alkotásaikat mérföldkőnek érzik, és büszkék rájuk, mindketten szívesen csinálnának hasonlókat a jövőben is.

A kivitelezés EFOP-4.2.1-16-2017-00018 számú, Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztés az ELTE Savaria Egyetemi Központban az egyetemi integráció megerősítése érdekében című projekt keretében valósult meg.

A helyiségek átadására a közeljövőben kerül sor.

A szobákat nem csak az egyetem polgárai használhatják majd, hanem mindenki számára nyitottak lesznek.

 

Művész hallgatók készítették a falképeket

Művész hallgatók készítették a falképeket

0

/

0

0

/

0