Murber Ibolya első magyarként nyerte el az Alfried Krupp Wissenschaftskolleg kutatói ösztöndíját

SEK | 2018.05.15.
Murber Ibolya első magyarként nyerte el az Alfried Krupp Wissenschaftskolleg kutatói ösztöndíját

A Savaria Történelem Tanszék egyetemi docense a 2017–2018-as tanévben az Alfried Krupp Wissenschaftskollegban tudományos ösztöndíjas.

Az interdiszciplináris kutatóintézet Greifswaldban, a Balti-tenger partján található. A gazdag hanza kereskedőváros 1250-ben kapta meg a lübecki városi jogokat, majd 1648 és 1815 között a svéd királysághoz tartozott. Egyetemét 1456-ban alapították, amely azóta is folyamatosan működik. A virágzó egyetemi élet egyik jele, hogy a második világháborút szinte puszítás nélkül túlélt belvárost minden évszakban egyetemisták sokasága lepi el.

Dr. habil Murber Ibolya nyerte el először magyarként a rangos német kutatási ösztöndíjat, amelyet 2007-ben a Alfried Krupp Kolleg Alapítvány hozott létre. Murber Ibolya az ösztöndíja alatt is hű maradt eddigi, disszertációjában és habilitációjában is központi szerephez jutó kutatási területéhez, az osztrák és magyar 20. századi kapcsolatok vizsgálatához. A posztmodern történettudomány egy, mind a mai napig meghatározó részdiszciplinája, a „border studies” segítségével vizsgálja az osztrák és magyar határ modernkori történetét, amely szorosan kapcsolódik nem csak a Alfried Krupp Wissenschaftskolleg profiljához, hanem a Greifswaldi Egyetem Történeti Intézetének „Baltic Borderlands” nemzetközi kutatócsoport munkájához is.

Murber Ibolya nyilvános intézeti nagyelőadására április 9-én került sor. A kutatási eredményeit bemutató „Fellow-Lecture” a „Közép-európai határfunkciók. A határ Ausztria és Magyarország között a 20. században” (Grenzfunktionen in Mitteleuropa: Die Grenze zwischen Österreich und Ungarn im 20. Jahrhundert) címet kapta. Az egész estés, nagy látogatottságnak örvendő előadást a Krupp Wissenschaftskolleg igazgatója, prof. dr. Bärbel Friedrich nyitotta meg és a Greifswaldi Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, prof. dr. Thomas Stamm-Kuhlmann moderálta. A téma jelentőségét és aktualitását jelezte az előadást követően a hallgatóság részéről feltett kérdések sokasága is.

Az intézeti honlap linkje itt érhető el.