Murber Ibolya berlini konferencián tartott előadást

SEK – Fotó: Murber Ibolya | 2023.04.06.
Murber Ibolya berlini konferencián tartott előadást
A résztvevő történészek a 19–20. századi modernitás sokszínű demokratikus struktúráit és aktőrjeit vették számba.

Március 22–23-án Berlinben a Heinrich-Böll-Stiftung adott helyet egy német és közép-európai demokráciatörténettel, illetve állampolgári mentalitással foglakozó tudományos workshopnak.

Murber Ibolya meghívott előadóként az első világháborút követő osztrák és magyar demokratizálási kísérleteket – az osztrák időleges sikerességét és a magyar kudarcát – mutatta be.

A Történelem Tanszék egyetemi docensétől megtudtuk, a nemzetközi gyakorlatok összehasonlításra fókuszáló workshop ötlete Hedwig Richter (Müncheni Egyetem) és Christoph Nonn (Düsseldorfi Egyetem) professzoroknak köszönhető.

A téma aktualitását a Nyugat-Európában újraéledő társadalmi mozgalmak intenzív jelenléte is tükrözi, legyen szó klímaaktivizmusról, az ukrán–orosz háborúhoz kapcsolódó intenzív „békemozgalmakról” vagy az országos sztrájkokhoz kapcsolódó bérkövetelésekről.

Az első napi tanácskozást egy esti, nagy nézőközönséget vonzó nyilvános pódiumbeszélgetés zárta a klíma-mozgalmak aktualitásáról.

A workshopon elhangzott előadások írott változata publikált formában is meg fog jelenni.

(Fotónk Murber Ibolya felvétele, aki a német főváros szívében március 22-én tartott állami alkalmazottak számára béremelést követelő – utólag tudjuk, sikeres – szakszervezeti tüntetést örökítette meg.)