Murber Ibolya a társszerzője egy új forráskiadványnak

2023.04.11.
Murber Ibolya a társszerzője egy új forráskiadványnak

2023. március 30-án mutatták be az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen Murber Ibolya és Michael Gehler legújabb német nyelvű kötetét: Von der Volksrepublik zum Volksaufstand in Ungarn, 1949–1957 (A népköztársaságtól a népfelkelésig Magyarországon, 1949–1957). A németországi Hildesheimi Egyetemen oktató osztrák történészprofesszor és kolléganőnk közös munkájának eredményeként született 930 oldalas forráskiadvány az Osztrák Állami Levéltár sorozatában (Mitteilungen des Österreichischen Staatsarchivs) jelent meg a neves ausztriai Studienverlag gondozásában. A kötet bécsi bemutatójára korábban, 2023. február 22-én került sor Bécsben, az Osztrák Országos Levéltárban.

A vaskos kötet egy több mint öt évig tartó projekt eredményeként született. A tudományos jegyzetapparátussal ellátott forráskiadásban a bécsi Osztrák Állami Levéltárban található budapesti, varsói, berni, prágai osztrák követségek Magyarországról szóló beszámolói és jelentései kaptak helyet. A 340 válogatott dokumentum az 1949 és 1957 közötti magyarországi eseményeket mutatják be osztrák szemüvegen keresztül.

A budapesti könyvbemutatón prof. Pállinger Zoltán, az Andrássy Egyetem rektora köszöntötte a nagyszámú közönséget, a diplomácia és a történettudomány területén tevékenykedő kollégákat. Kitért többek között arra is, hogy milyen nagy jelentősége van a 21. században a közép-európai térségben ilyen nemzetállami határokat átívelő nagyszabású projektekre.

Beszédében dr. Hemut Wohnout, az Osztrák Állami Levéltár főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a kötet a hidegháborús diplomácia újszerű, kultúrtörténeti kutatásához is kitűnő forrásként szolgál, hiszen a dokumentumok nem a két szuperhatalom diplomáciatörténetébe, hanem a vasfüggöny két ellentétes oldalán lévő szomszédos ország sokrétű kapcsolattörténetébe és Magyarország belső életébe engednek bepillantást. A Magyar Országos Levéltár főigazgatója, dr. Szabó Csaba pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy csupán a forráskiadás bevezetője több, mint 100 oldalt tesz ki. Így szinte egy önálló kismonográfiának tekinthető, amely a Rákosi-korszak elemzésének immáron megkerülhetetlen alapművének számít.

Prof. Michael Gehler visszatekintésében azt hangsúlyozta, hogy nem csak a szakmai, lektorálási, jegyzetelési munka kívánt több évnyi időráfordítást, hanem a terjedelmes kötet megjelentetéséhez szükséges pénzügyi feltételek megteremtése sem volt egyszerű. Zárásként Murber Ibolya a kötet szerkezetének, történeti kontextusának bemutatásán túl arról is beszélt, hogy a magyar demokratizálási kísérletek kudarca nem csak külső tényezőkre vezethető vissza, hanem abban a magyar politikai kultúra egyes elemeinek, mint az állampolgári együttműködés és szolidaritás hiányának, valamint a politikai döntéshozatal elitista felfogásának is nagy szerepe volt.