Múltidézés, ünneplés és jövőbe tekintés

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.11.13.
Múltidézés, ünneplés és jövőbe tekintés

Jubileumi ülést tartott a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) ELTE Szombathelyi Alapszervezetének Nyugdíjas Tagozata, amelyen a résztvevők illusztris vendégek táraságában elevenítették fel a város hatvanéves felsőoktatásának mérföldköveit, és szó esett többek között a jövőbeni tervekről. Az ünnepélyes összejövetelen végén nem maradt el a pezsgős koccintás, majd két születésnapi tortát is megszegtek.

Az intézmény nyugdíjasai népesítették be a Forrásközpont Konferenciatermét október 24-én délután, hogy – Polgár Marianna, a tagozat korábbi titkára javaslatára – a szervezők azok számára, akik nem lehettek ott a néhány nappal korábban megtartott központi jubileumi ünnepségen, visszaidézzék annak perceit.

Miközben a háttérben kivetítve a rendezvényen készült fotók követték egymást, a székeken helyet foglalókat Iglódi Ilona, tagozatvezető köszöntötte, kiemelve: a jelen lévők mindegyike hozzájárult az intézmény elmúlt hat évtizedéhez, és tapasztalatuk, energiájuk ott van egykori tanítványaikban, valamint a még aktív kollégákban egyaránt.

Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) igazgatója a campus előtt álló kihívásokról és a fejlesztési elképzelésekről beszélt. Kiemelte, tudatosítani kell a helyi és az országos döntéshozókban is, hogy csak jól felkészített, a huszonegyedik század diákjainak nyelvét beszélő pedagógusok tudják azt a tudást átadni a digitális bennszülötteknek, amely segítségével boldogulhatnak a munkaerőpiacon, ezért a tanárképzésre és a tanárok bérezésére a jelenleginél sokkal nagyobb összeget kell áldozni. Napjainkban a pedagógusképzés módszertana korszerűtlen, a pálya népszerűtlen és egyre súlyosbodó létszámhiánnyal küzd, ebben a helyzetben a képző intézmények csak válságkezelést tudnak végezni – a BDPK is mindössze enyhítheti a problémákat a már pályán lévők számára kínált rövidciklusú képzéseivel, de ez kevés ahhoz, hogy elegendő számú pedagógussal lássa el a régiót, ehhez a hallgatói létszám jelentős növelésére van szükség, mondta Németh István. Az ELTE szombathelyi campusán a színvonalas oktatáshoz az infrastrukturális feltételek és az oktatók háttértámogatása biztosított, pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre, valamint a pedagógusképzés önálló egységbe, a BDPK-ba szervezésével adott a szervezeti keret is, hangzott el. Németh István ezek részleteiről szólva kifejtette, 320 millió forintból megvalósult az A–épület nyílászáróinak cseréje, tavasszal sor kerül az egyetemi központ fűtési rendszerének cseréjére, megújult annak informatikai hálózata, a BDPK a közelmúltban oktatói között kilencvenkét laptopot osztott szét, a tantermekben okostáblákat szerelt fel, és országos mintaprojekt keretében a pedagógusképzés digitális módszertani megújítása is folyik.

A rendezvényen a BDPK által a hatvanéves jubileum tiszteletére kibocsátott emlékérmet vehetett át Iglódi Ilona és Balogh Vilmos, az FDSZ Nyugdíjas Tagozatának elnöke, aki ezt követően egyebek mellett a helyi szakszervezeti vezetés aktívak és nyugdíjasok érdekében kifejtett munkáját méltatta.

Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője a jubileumi rendezvénysorozat szervezése érdekében létrehozott bizottság elnökeként arról beszélt, hogy a programok céljai között hangsúlyosan szerepel, hogy az intézmény erősítse oktatóinak, dolgozóinak identitástudatát. Lenkai Nóra emlékeztetett arra, hogy a központi ünnepséghez hasonló nagyságú rendezvényre utoljára három éve volt példa a Savaria Egyetemi Központban. Majd a jelen lévők figyelmébe ajánlotta az elmúlt hatvan év történetét hatszor tizenöt fotó segítségével felelevenítő kiállítást a C–épület aulájában, amely mintegy előzetese egy jelenleg készülő jubileumi kötetnek.

Az ülésen a szombathelyi felsőoktatás történetét Gál László professor emeritus, egykori főigazgató foglalta össze, levetítették az intézmény film-, valamint fotóarchívumának anyagából összeállított Hatvan év hat percben című rövidfilmet és Bognár Stefánia nyugalmazott főiskolai docens a jubileum ihlette saját versét olvasta fel.

Múltidézés, ünneplés és jövőbe tekintés

Múltidézés, ünneplés és jövőbe tekintés

0

/

0

0

/

0