Mobilis interaktív kiállításnak adott otthont a SEK EDK

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.05.29.
Mobilis interaktív kiállításnak adott otthont a SEK EDK

Itt tűz gyulladt egy diák tenyerében, ott a levegőben maradtak a labdák, máshol Legó-robot kápráztatta el a fiúkat a május 18-án, pénteken megnyílt Mobilis interaktív kiállításon a SEK Európai Dokumentációs Központban (EDK).

 

Európában is egyedülálló a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ elnevezésű tematikus tudományos játszóház, amely két napig Szombathelyen is bemutatkozott. Pénteki ott jártunkkor a főképp iskolásokból álló közönség birtokba vette a tárlatot.

A kiállítás érdekesen, izgalmasan és látványosan hozza közelbe a természet- és a műszaki tudományokat egyéni, csoportos és családi kikapcsolódást kínálva. Az interaktív fizikai, kémiai, logikai, ügyességi programelemek gyerekeknek és felnőtteknek is tartalmas szórakozást jelentenek.

A magyar műszaki értelmiség napja és a közlekedési kultúra napja alkalmából Szombathelyre költözött tárlat a Savaria Egyetemi Központ, az intézmény duális gépészmérnök képzésének egyik multinacionális partnere, az APTIV és a Vas Megyei Mérnöki Kamara példaértékű összefogása révén valósult meg a nagyközönség, de elsősorban a megyeszékhelyen tanuló fiatalok és családjuk tájékoztatása, szórakozva tanulása érdekében.

Ahogy azt dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese a megnyitón elmondta, a kiállítás célja a korai pályaorientáció, és megköszönte a szombathelyi tárlatot finanszírozó APTIV-nak, hogy ekképp is segíti az intézményt. Fontosak az efféle rendezvények, hiszen a műszaki és természettudományos pályák iránt alacsony az érdeklődés. Emlékeztetett: az idei normál felvételi eljárásban a Savaria Egyetemi Központ valamely képzését ugyan a tavalyinál 11 százalékkal többen jelölték meg első helyen (ami az országos átlag hat és félszerese, hiszen 1,7 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba az előző évihez képest), de a műszaki és természettudományos képzési területeken csak valamivel az országos átlag feletti növekedést könyvelhetett el a SEK. Ez nem csak a Savaria Egyetemi Központ számára jelent kihívást, hanem a város és a régió számára is, amelyben kiemelt gazdasági probléma a mérnökhiány.

A rektorhelyettes szerint a pályaorientációt már az óvodában el kell kezdeni, ahol egyebek mellett technikai legókkal lehet felkelteni a kicsik érdeklődését a műszaki és természettudományos pályák iránt. Ezt folytatva általános iskolában interaktív, az egyes folyamatok modellezésére épülő fizikaórákra van szükség, amelyek eredményeképp a gyerekek megértik a világ működésének lényegét, hiszen ez a tantárgy sokkal színesebb és izgalmasabb, mint az egyes törvények bemagolása. Fontos lenne még, hogy egy Mobilis-centrum Szombathelyen is létesüljön – tudtuk meg dr. Németh Istvántól.

Úgy tűnik, ezt a városvezetés is így gondolja, hiszen dr. Puskás Tivadar polgármester a megnyitón azt mondta, támogatja az elképzelést.

Mobilis interaktív kiállításnak adott otthont a SEK EDK

Mobilis interaktív kiállításnak adott otthont a SEK EDK

0

/

0

0

/

0