Mintegy háromezer kötet várt új gazdára a könyvtárban

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.10.08.
Mintegy háromezer kötet várt új gazdára a könyvtárban

A Savaria Egyetemi Központ könyvtára remek időzítéssel a Kutatók éjszakájára szervezte könyvmustráját, amelynek keretében mintegy háromezer kötet közül lehetett válogatni és a kiszemelteket ingyen hazavinni.

Még az országos sajtóba is bekerült, hogy Budapesten az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár szeptember végi, háromnaposnak szánt nagy őszi könyvkipakolásán kígyózó sorokban vártak arra az érdeklődők, hogy bejussanak a Ferenciek terén található épületbe. Az akció sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – az előző évihez hasonlóan – az ingyenesen elvihető könyvek már a második napon elfogytak.

A SEK könyvtára ugyanazzal a szlogennel (Fogd, vidd és olvasd, visszahozni nem kell!) hirdette meg saját könymustráját, mint a budapesti létesítmény, az időpont szeptember 28-a, a Kutatók éjszakája rendezvényeinek ideje volt.

Az előzményekről szólva Keszeiné Barki Katalin, az egyetemi központ könyvtárának megbízott igazgatója elmondta, a könyvtár kis mennyiségben eddig is rendszeresen helyezett ki a C–épületi aulába ingyen elvihető köteteket. Ám ha nagyobb mennyiségű könyvről van szó, azok kihelyezése csak egy ilyen akcióhoz kötve kezelhető.

Már az előjelek is bíztatóak voltak, hiszen az akcióról szóló hírt sokan lájkolták, illetve megosztották a SEK közösségi médiafelületein. A Kutatók éjszakája programjait színesítő könyvkipakolás ideje alatt folyamatosan többen is válogattak a könyvtár földszintjén elhelyezett kötetek között.

„Mintegy háromezer könyv állt rendelkezésre” – tudtuk meg a részleteket Keszeiné Barki Katalintól. – „Ezek az elmúlt időszakban könyvtárunkban törölt dokumentumok, valamint felajánlások révén egyetemünkre került, de állományba nem vett kötetek voltak. A könyveket nyelvek szerint különítettük el, magyar, angol, német, olasz, francia, orosz és egyéb szláv nyelvű kötetekből válogathattak az érdeklődők. Elsőként főleg a nyelvkönyveket tartalmazó angol nyelvű kiadványok keltették fel az érdeklődést, de a magyar nyelvű anyag is gyorsan fogyott. A Kutatók éjszakáján a könyvek kétharmada talált új gazdára, azóta a megmaradt példányokból főleg a hallgatók válogatnak, jelenleg már a könyvek háromnegyede használóra vagy gyűjtőre lelt” – közölte a könyvtárigazgató.

Keszeiné Barki Katalin emlékeztetett: a SEK könyvtára amellett, hogy egyéb programokat kínál a Kutatók éjszakáján, a könyveket is kreatívan használja a rendezvényen, tették ezt korábban Iványiné Nagy Kinga iskolai könyvtáros könyvszobrászata nyomán – akinek éppen jelenleg tekinthető meg kiállítása a megyei könyvtárban.

Mintegy háromezer kötet várt új gazdára a könyvtárban

Mintegy háromezer kötet várt új gazdára a könyvtárban

0

/

0

0

/

0