Mindenki véleménye számít – Észrevételezési napot tartott a HÖK Savaria

Kocsis Marcell – Fotó: illusztráció/SEK-archív–Kleinhappel Miklós | 2018.10.08.
Mindenki véleménye számít – Észrevételezési napot tartott a HÖK Savaria

Szeptember 26-án, este tartotta első észrevételezési napját a szombathelyi Hallgatói Önkormányzat csapata: céljuk, hogy a HÖK eddiginél is gyorsabban és személyesebben tudjon tájékozódni a megoldandó problémákról, felmerülő feladatokról. A kezdeményezés azonban nem áll meg az eseménynek helyet adó Tanácsterem falainál, a kollégiumi „ötletládák” képében is kézzelfogható az új nyitás.

Az észrevételezési napon nemcsak az építő kritikáknak és az alátámasztott véleményeknek adnak helyet a szombathelyi hallgatói tisztségviselők, hanem az ötletládákba dobált cetliket is megvitatják, tudtuk meg Szabó Christophertől, aki összefoglalta a komplex iránymódosítás céljait is. „Sajnos kicsit döcögősen indult a félév, de ezt minden iskolakezdésre elmondhatjuk, így észrevételezési ládáink csak mostanában kerülnek ki az Ady- és a Magyar kolikba”. – mondta az EHÖK szombathelyi alelnöke, majd ismertette a ládák „természetrajzát”. – „Ezek fölött egy-egy HÖK tábla lóg, amelyeken a legfrissebb programokról adunk tájékoztatást. Ezekbe a ládákba a hallgatók bedobhatják ötleteiket, amelyeket ezeken az észrevételezési napokon meg is vitatunk. Mivel a legtöbb hallgatónk kollégista, ezért esett a választásunk a kollégiumokra. A KolHÖK-kel együttműködve megfeleztük a ládákat, mi az egyetemet érintő kérdéskört öleljük fel, ők pedig a kollégiumi kérdéseket. Ezek a ládák természetesen alternatívák, hiszen a kolikban működik online bejelentő rendszer, az egyetemen pedig mindig megtalálnak minket a hallgatók. Szóval tényleg az a célunk, hogy ötletekkel rukkoljanak elő a hallgatók, pezsdíthessük a vérkeringést – hiszen lehet olyasvalaki ad egy remek ötletet, akinek eszébe nem jutna egyébként bejönni a HÖK-irodába, és elmondani, hogy ez és ez a javaslatom. Reméljük az anonimitás lehetősége meghozza a hallgatók kedvét.”

Hajas Ádám, a Tanító- és Óvóképző Kar helyi hallgatói alelnöke is jó ötletnek tartja a közvetlen kommunikációt. „Nos, az idei évtől a Rendszeres szociális támogatás, becenevén ’szoctám’ leadása során vettem észre (idei évtől én ellenőrzöm és segítem a pályázókat Szombathelyen), hogy a hallgatók - annak ellenére, hogy egyetemre járnak - nem olvasnak, nem informálódnak, és nem veszik igénybe a 21. század kommunikációs csatornái adta lehetőségeket, amin a pályázatuk múlik. Persze az előbbi mondatom kissé általánosítás-szagú, de rengetegen pályáztak idén is sikeresen, olyanok, akik elolvasták a pályázati kiírást és utána kerestek fel azokkal a kérdésekkel, ami kevésbé volt egyértelmű a kiírásban.” Ádám elsősorban az ötletládák és észrevételezési napok gyakorlatias oldalát emelte ki: „Fontosnak tartom, hogy a hallgatók megfelelő helyen és módon tudják artikulálni észrevételeiket, javaslataikat, és merjenek kérdezni, legyenek tájékozottak, hiszen az egyetemen már magunknak kell boldogulni, nincsen anya és apa mondta. Fontosnak tartom továbbá, hogy merjenek kritikusan gondolkodni és ennek megfelelően hangot adni, pont az ilyen jellegű rendezvényeken.”

„Minden tájékoztatón készül egy kisokos, amelyet e-mailben elküldünk azoknak, akik feliratkoznak a levelezőlistánkra, de a hivatalos oldalunkra, az integracio.elte.hu-ra is felkerülnek a kérdések és válaszok.” – tudtuk meg Lengyel Eszter Természettudományi Kar referenstől, aki az osztatlan tanárképzésben érdekelteknek címezte szavait. „Az osztatlan tanár szakosoknak folyamatosan körvonalazódik mikor, hol, mennyit kell tanítaniuk és hospitálniuk. Számukra ezek a tájékoztatók azért is fontosak, mert az első osztatlan tanár szakos hallgatók is még csak most tavasszal végeztek (2013-tól van ismét ebben a rendszerben a tanárképzés), így még nincsen rutinos rendszer, itt viszont megkaphatják a legfrissebb információkat. Természetesen várunk minden kedves hallgatót, ha szakdolgozattal, kreditekkel, szabadon választható tárgyakkal kapcsolatos kérdése van – igyekszünk mindig aktualizálni a témát, attól függően, hol tartunk a félévben. Azért is tartom hasznosnak ezeket a tájékoztatókat, mert itt tényleg hiteles információkat kaphatnak a hallgatók, hiszen a Tanulmányi Hivatallal együtt csináljuk ezeket a napokat. Így saját magukat és persze barátaikat, szaktársaikat is meg tudják nyugtatni mindamellett, hogy egyetemi tanulmányaikat is jobban meg tudják tervezni.”

További észrevételezési napok az őszi félévben: október 24., november 28., december 12. Helyszín: Tanácsterem. Időpont: 19:50