Mi játszott szerepet a migrációs döntésben?

SEK | 2019.04.09.
Mi játszott szerepet a migrációs döntésben?

Dr. habil. Murber Ibolya, egyetemi docens március folyamán két konferencián is képviselte az ELTE Savaria Egyetemi Központ történelem tanszéket.

Március 20-án egyetlen meghívott magyar előadóként tartott előadást a III. Német gazdaság- és társadalomtörténeti konferencián Regensburgban. Előadásában az 1956-os magyar menekültek forradalom előtti és utáni térbeli mobilitásának összefüggéseit mutatta be. Kiemelte, hogy 1956 késő őszén nem a forradalom előtt mobilabb társadalmi csoportok hagyták el elsősorban hazájukat. A migrációs döntésben minden esetben a gazdasági, politikai és személyes indokok egyéni keveréke játszott szerepet.

Az ELTE BTK és a budapesti Olasz Kulturális Intézet március 21–22. között 100 éve született a fasizmus címmel szervezett konferenciát. Murber Ibolya március 22-i előadásában az olasz fasizmus ausztriai exportjának kezdeteit ismertette. Az osztrák szélsőjobboldali félkatonai Heimwehrek transznacionális kapcsolati elemezve mutatta be az osztrák jobbratolódásban az 1920-as évek végi bethleni külpolitika jelentőségét és a fasiszta befolyás alakulását.