Megyei elismerés öregdiákjainknak

Kleinhappel Miklós – Fotó: nmi.hu | 2020.05.12.
Megyei elismerés öregdiákjainknak

Az 1984-ben az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelődje, a Berzsenyi Dániel Főiskola hallgatóiból alakult Boglya népzenei együttes zenész házaspárja, Földesi János és Földesi Jánosné Vas Megye Szolgálatáért Kulturális Tagozata kitüntetésben részesül – adta hírül a Nemzeti Művelődési Intézet weblapján a megyei igazgatóság.

A “boglyás Janit és Rózsát”, ahogy sokan ismerik öregdiákjainkat, az autentikus hangszeres magyar népzene területén közel negyven éve végzett kiemelkedő oktatói és előadóművészi munkájuk elismeréseként lakóhelyük, Torony Község Önkormányzata terjesztette fel a kitüntetésre.

„Ez az elismerés, legalább annyira szól a Boglya minden tagjának, és a mögöttük álló családoknak is, hiszen az ő támogatásuk és odaadásuk nélkül az együttes nem lenne képes ilyen magas színvonalon és hatásfokon működni. Egy helyi elismerés, még ha látszólag eltörpül is az országos sikerek mellett, mindig nagyon fontos!”

– mondta Földesi János.

A Boglya országszerte ad koncerteket és tart táncházakat. Önálló kiadványaikon kívül számtalan rádió és tévéfelvételen szerepeltek. Népzenei versenyek állandó díjazottjai, 1992 óta folyamatosan járják a magyar nyelvterületet. Gyűjtik a magyar népzene remekeit. Minden nyáron népzenei tábort rendeznek. 1997-ben beindították a Bartók Béla Zeneiskolában a népzene tanszakot. Tanítványaik országos és nemzetközi népzenei versenyek győztesei vagy díjazottjai.

A zenekar tagjai: Földesi János, Földesi Jánosné, Németh Gyula, Tarsoly György és Pusztainé Sebők Lívia – utóbbi szintén öregdiákunk.

A kitüntetés átadását a kialakult járványhelyzet miatt elhalasztották, egy későbbi időpontban kerül rá sor.