Megtartotta pedagógusképzési szakjainak népszerűségét az ELTE SEK

SEK | 2020.04.15.
Megtartotta pedagógusképzési szakjainak népszerűségét az ELTE SEK

Nyilvánosságra kerültek a 2020. évi általános felvételi eljárás jelentkezési adatai.

2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. A jelentkezők többsége állami ösztöndíjas formában kíván továbbtanulni, a legnépszerűbb egyetem továbbra is az ELTE.

A pedagógusképzésekre országosan 8 181-en jelentkeztek első helyen idén, ami kevesebb mint a tavalyi 13 610-as létszám. A pedagógusképzési területen bekövetkezett közel 40%-os visszaesés vélhetően az emelt szintű érettségi követelmény bevezetése miatt történt. Az ELTE szombathelyi pedagógusképzése azonban kiemelkedően teljesített, a fennállásának hatvanadik évét ünneplő szombathelyi felsőoktatási intézmény mindössze három százalékos visszaesést könyvelhet el a tanárszakokra az első helyen jelentkezők számát illetően.

A Savaria Egyetemi Központban a pedagógusképzésen kívül a többi stratégiai fontosságú terület, a sporttudományi képzések és a gazdaságtudományi képzések is jól teljesítettek, az idén induló pszichológia szakra pedig 54 fő adta be jelentkezését. Míg a tavalyi felvételi eljáráshoz képest országosan több mint 20 ezerrel azaz 18 százalékkal csökkent a jelentkezési létszám, addig az ELTE szombathelyi képzéseire történő jelentkezések mindössze 5 százalékkal estek vissza.

A vidéki felsőoktatási intézmények között ezzel a legkisebb visszaesést tudhatta magáénak az ELTE SEK, összehasonlítva Szegeddel és Debrecennel, ahol a visszaesés 17 és 20 százalékos volt. Elmondhatjuk tehát, hogy az idei beiskolázási kampányát is sikerrel zárta az ELTE SEK.