Megnéztük a sárgaliliomos rétet, és nem tudtunk betelni vele

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.06.13.
Megnéztük a sárgaliliomos rétet, és nem tudtunk betelni vele

Szombathelytől néhány kilométerre, Nárai határában található egy helyi természetvédelmi területté nyilvánított rét, amelyen tavasz végén, nyár elején szemet gyönyörködtetően virágzik a sárgaliliom.

A hazánkban fokozottan védett, ötven–száz centiméter magas növény mindössze néhány helyen található meg az országban. Elmentünk, hogy megnézzük, már csak azért is, mert a Biológiai Tanszék tanárainak és hallgatóinak nagy szerepe volt abban, hogy a rét értékei ismertté váltak.

Ha valaki Náraiban jár, biztosan feltűnik neki a főút mellett álló Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Ház, és szöget üthet a fejében, hogy talán nem véletlenül nevezték el így az épületet.

Való igaz, a Szombathelytől délnyugatra található település nem csak még érintetlen tájával, tiszta alpesi levegőjével, hanem gazdag állat-, illetve növényvilágával is büszkélkedhet – utóbbi ékköve a Zsidu-rét lápos lankáin élő sárga sásliliom.

A Biológiai Tanszék oktatóinak és hallgatóinknak nagy szerepe volt abban, hogy Vas megye öreg fái, a tömördi Nagy-tó növényvilága, a cáki gesztenyés, az Ablánc-völgy, a Kőszegi-hegység, az Őrség, a bozsoki Zsidó-rét, valamint a Nárai határában lévő Zsidu-rét növénytani értékei is ismertté váltak a tudomány és a gyakorlati természetvédelem számára – mondta el Gyurácz József tanszékvezető, amikor megkerestük a rét növényvilágával kapcsolatos kérdéseinkkel.

„Ez utóbbin él több védett növényfajjal együtt a fokozottan védett sárga sásliliom egyik legnagyobb hazai állománya, melyet Kovács J. Attila és Takács Béla írt le részletesen 1994-ben a Kovács tanár úr által alapított és szerkesztett, mára nemzetközi jelentőségűvé vált Kanitzia botanikai folyóiratban. Az országos jelentőségű élőhelyet Kovács tanár úr vezetésével tanítványaink is rendszeresen felkeresték a növénytani terepgyakorlatok keretében, hogy megismerjék az ott élő növényfajokat, a rét ökológiai viszonyait és a megőrzésükhöz szükséges természetvédelmi beavatkozásokat.”

Gyurácz József felidézte: a szombathelyi biológiatanár-képzéshez kapcsolódó terepbotanikai kutatások és a növénytani terepgyakorlatok már a szak 1984-es indítását követően nagy hangsúlyt kaptak a Biológiai Tanszék képzési és tudományos programjában.

„A Takács Béla által elkezdett és megalapozott botanikai programok később Szabó T. Attila és Kovács J. Attila vezetése alatt váltak országosan és nemzetközileg is ismerté, jelenleg Baráth Kornél folytatja a nagy elődök munkáját. A hallgatók részvételével zajló, elsősorban a Nyugat-Dunántúlra kiterjedő növényföldrajzi és növénytársulástani kutatások eredményeit számos tudományos diákköri dolgozatban, diplomamunkában és szakcikkben tették közzé. A növényfajok elterjedéséről, állománynagyságáról és veszélyeztetettségéről gyűjtött új adatok nagymértékben segítették Vas megye növényvilágának megismerését és növénytani értékeinek hosszú távú megőrzését is”

– tette hozzá a tanszékvezető.

Azt már Nárai weblapjáról tudtuk meg, hogy a sárgaliliomot a középkori Magyarország területről a híres németalföldi botanikus–mikológus, Carolus Clusius említette először, akinek révén Nyugat-Magyarországról indult nyugat-európai virágkertészeteket meghódító útjára, majd vált számos helyen címer- és zászlódísszé is. A sárgaliliom előfordulása hazánkban ezt követően feledésbe merült, és csak évszázadok múltán, Bécs közvetítésével jutott vissza és terjedt el a magyar kertekben.

Nárai írásos története 1238-ig vezethető vissza, és ugyan a település sárgaliliom állományát csak 1957-ben fedezték fel a szakemberek, az a helyiek számára régóta ismert. Védettsége ellenére a rétet az utóbbi időben elhanyagolták, de két éve értő kezekben van, az Őrségi Nemzeti Park szakemberei gondozzák.

A Zsidu-rét egyébként más növényritkaságot és különlegességet is rejt, megtalálható itt a szibériai nőszirom, a mocsári nőszirom, a kenyérbél cickafark, az északi galaj, a réti kakukkszegfű, az olocsán csillaghúr, a réti szegfű, a májusi gyöngyvirág, a bódító baraboly.

Ottjártunkkor sárgaliliomok tucatjai kápráztattak el. Az erdő ölelésében található terület valódi feltöltődést nyújt, a különféle virágok látványa és illata, a jó levegő, a madarak csicsergése, a baglyok huhogása és a rovarok zümmögése magával ragadó; ránk is szinte észrevétlenül köszöntött az este, miközben fotókat készítettünk.

Ám mint minden természetvédelmi területen, itt is fontos szem előtt tartani a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvét! Tudni kell, hogy a sárgaliliom Magyarországon régebben gyakoribb volt, de feltűnő virága miatt rendszeresen begyűjtötték, ezért csak a legeldugottabb helyeken maradt meg. A növény természetvédelmi értéke egyedenként százezer forint. És eredeti élőhelyén a legszebb.

Megnéztük a sárgaliliomos rétet, és nem tudtunk betelni vele

Megnéztük a sárgaliliomos rétet, és nem tudtunk betelni vele

0

/

0

0

/

0