Megkezdték az 58. tanévet!

Elindult az első ELTE-sként kezdő évfolyam Szombathelyen

2017.09.07.
Megkezdték az 58. tanévet!

Az új elsősöket az ELTE és Szombathely polgáraivá fogadták az Agora Savaria Filmszínházban tartott ma délelőtti tanévnyitón, ahol ünnepélyes fogadalomtétel során a hallgatók fogadalmat tettek arról, hogy az emberi kultúra értékeit megismerik, hivatásukra felkészülnek, az egyetem szabályait megtartják, hagyományait megőrzik.

 Egy kínai bölcs, Li Yang tanmeséjét hozta számukra dr. Borhy László, az ELTE rektora, ünnepi beszédében kiemelve, milyen fontos, mivel töltjük meg az életet, fontos átgondolni, mi az igazán lényeges. Ha telitömjük apró hívságokkal, nem marad hely a nagy és fontos célok számára. De ha azok megvannak, az a kezdet, minden más majd úgyis jön magától.

A rektor az ELTE SEK idei integrációjával kapcsolatosan felvázolta a minőségi változásokat, ezek között hangsúlyozta, hogy a fejlesztések támogatására a Széchenyi 2020 program keretében közel 4 milliárd forintot nyert az egyetem, amely az elkövetkező 3 évben hasznosul Szombathelyen, és a régió tehetséges hallgatóinak érdekeit szolgálja majd.

  • Fantasztikus dolog ELTE-s diáknak lenni. Itt mindennap történik valami, itt mindennap megtalálod azokat a lehetőségeket, amikre felnőtt életed elején szükséged lehet. Nemzetközi szinten is kiváló professzorokkal fogsz együtt dolgozni azon a szakterületen, ami téged leginkább érdekel. Olyan emberekkel fogsz barátságot kötni, akikkel Te fogod alkotni a jövő értelmiségét – mondta köszöntőjében Murai László, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnöke, hozzátéve: Ránk mindig számíthatsz, mi azon leszünk, hogy bármilyen problémádra megoldást találjunk, mert hiszünk abban, hogy egy ELTE-s polgárnak semmi sem lehetetlen!

A város ereje és jövője attól függ, hogy milyen ifjúsága van – erről beszélt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy ők lesznek a szakmájuk, hivatásuk példaképei, és ahogy ők teljesítenek, úgy teljesít a város, Vas megye és Magyarország. Szombathely nagy örömmel fogadja a fiatalokat, a város által készített Szent Márton kártya a felsőoktatásban tanulóknak is jár, érdemes igénybe venni a kedvezményeit. Amint mondta, jó választás volt idejönni, itt megélni, hogy „egyetemistának lenni a legjobb dolog a világon”. Jelképesen kezet fogott két hallgatóval, majd az évfolyam diákjait Szombathely -illetve tisztelve a múltat - , Savaria polgáraivá fogadta.

Az ünnepség végén dr. Borhy László, az ELTE rektora valamennyi elsőssel kezet szorítva fogadta őket az ELTE polgáraivá.