Már az egyetem alatt integrálódnak a nagyvállalati rendszerbe

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.09.15.
Már az egyetem alatt integrálódnak a nagyvállalati rendszerbe
A korábbi évek hagyományát folytatva idén is ünnepélyes külsőségek között írták alá a partnervállalatokkal megkötött hallgatói munkaszerződésüket az ELTE szombathelyi duális gépészmérnöki képzésére felvett elsőévesek.

A 2023/2024-es tanévben ötvenkét fővel immár a kilencedik gépészmérnök évfolyam kezdte meg tanulmányait Szombathelyen. Közülük hamincheten duális formában tanulnak.

A szeptember 15-én megtartott ünnepségen a köszöntők sorát Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar (IK) dékánja nyitotta, kiemelve, hogy az ELTE SEK duális gépészmérnök hallgatói az ország vezető technológiai intézményében szerezhetnek diplomát. A dékán szavai szerint a hallgatók „a tudás magas szintű művelésére lesznek képesek”, és az egyetemen izgalmas kutatásokba kapcsolódhatnak be, így saját elképzeléseiket is megvalósíthatják.

Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa elmondta, „az ELTE évek óta törekszik oktatási, kutatási és innovációs tevékenysége megújítására”, e folyamatba a mérnökképzés is beletartozik. A rektori biztos megköszönte a partnervállalatoknak az évek óta tartó együttműködést, hangsúlyozva, a mérnöki területen az elméleti és a gyakorlati ismeretek egyensúlya rendkívül fontos.

Kollár László, a képzést gondozó ELTE IK Savaria Műszaki Intézet igazgatója emlékeztetett, idén úgy emelkedett jelentősen – a tavalyihoz képest majdnem duplájára – a gépészmérnök szakra felvettek száma, hogy a felvételi ponthatár ugyanannyi maradt, mint amennyi az előző évben volt. Hozzátette: a nemzetközi hallgatók is egyre jobban integrálódnak a képzésbe.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, a gépészmérnök szak az új színt és új szintet hozott a vármegye felsőoktatásába.

Orbán István, a Vas Vármegyei Kormányhivatal igazgatója személyes hangvételű beszédében derűs munkálkodást kívánt a gépészképzés sikerének érdekében.

Bokányi Adrienn, szombathelyi tanácsnok arról beszélt, hogy a mérnökképzés mindhárom fél – az egyetem, a partnervállalatok és a város – számára sikertörténet, amelyben a fejlesztések hatása megsokszorozódik. A vasi vármegyeszékhely önkormányzata tartja a szak anyagi támogatására tett ígéretét, de a tanácsnok ugyanilyen fontosnak nevezte azt, hogy a felek erkölcsi támogatást is nyújtanak egymásnak.

Gazdag András, a Schaeffler Savaria Kft. HR igazgatója rámutatott, az ELTE SEK duális gépészmérnöki képzése nem csupán egy duális program, hanem olyan rendszer, amelyben a fiatalok az egyetemi évek alatt piaci ismereteket szerezve integrálódnak a nagyvállalati rendszerbe. Elhangzott: a szak „biztos megélhetést nyújtó pozíciót és valódi tudást jelentő karrierlehetőséget” jelent, az első Szombathelyen végzett évfolyamok hallgatói már vezetői, szakmai és mérnöki pozíciókban erősítik a helyi munkaerőpiacot.

A rendezvényen a felszólalásokat követően elismeréseket adtak át. 

A gépészmérnöki képzésen az ELTE IK Kiváló Hallgatója címet Mahou Hafida érdemelte ki. 

Az ELTE IK Kiváló Oktatója díjat a hallgatók szavazatai alapján Tóth János Péter intézeti technikusnak ítélték oda.

Majd sor került a hallgatói munkaszerződések ünnepélyes aláírására: négy elsőéves – jelképesen a többiek nevében is –, valamint négy partnervállalat képviselője látta el kézjegyével a dokumentumokat.

A duális gépészmérnöki képzés lényege, hogy a hallgatók a képzés elméleti részét a felsőoktatási intézményben, a gyakorlatit pedig céges környezetben sajátítják el, vagyis munkavállalók lesznek már tanulmányaik kezdetétől. A képzés résztvevői tanulmányi eredményüktől függően voltaképp már az iskolapadból elkelnek, ezért is van nagy jelentősége a hallgatói munkaszerződés aláírásának. A ceremónia afféle második tanévnyitó ünnepség, amelyen a gépészmérnök szakot megalapítók és az annak sikerén ténykedők vannak jelen.

Már az egyetem alatt integrálódnak a nagyvállalati rendszerbe

Már az egyetem alatt integrálódnak a nagyvállalati rendszerbe

0

/

0

0

/

0