Lezajlott az Első szombathelyi robotverseny

Dr. Nemes József | 2018.06.06.
Lezajlott az Első szombathelyi robotverseny

A Szombathelyi Szolgáltató Szakképzési Centrum (SZOSZSZC) Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma adott otthont az Első szombathelyi robotversenynek május 31-én.

 

A versenyre a közoktatás tanulói nevezhettek be, és három kategóriában mérték össze konstrukciós, logikai és programozó képességüket. A kategóriákban maximum négy fős csapatok nevezhettek, egy felkészítő csapatvezetővel. A kategóriák egyben korcsoportokat is jelentettek. Így az első kategória az ötödikes és hatodikos, a második kategória a hetedikes, nyolcadikos, míg a harmadik kategória a kilencedik és tizenegyedik osztályos tanulókat foglalta magába. Minden kategória tanulóinak az életkoruknak megfelelő nehézségű feladatot kellett megoldania. A versenyre hét csapat adta be nevezését és jelent meg a versenyen, összesen 24 tanulóval. Minden versenyre nevezett tanuló kapott egy saját méretű „Első szombathelyi robotverseny” feliratú pólót, Szombathely város címerével.

A csapatoknak a feladat megoldására 180 perc állt rendelkezésre, ami idő alatt kellett megépíteni a robotot és az adott feladatnak megfelelő programot elkészíteni. A megvalósítás után következett a verseny első fordulója, ahol a csapatoknak öt–öt perc állt rendelkezésre, hogy a robot a feladatkiírásban megfogalmazottaknak eleget tegyen. Az első forduló befejezése után a csapatok 60 perc „tuningolási”, javítási időt kaptak, amit teljes egészében ki is használtak. A második fordulóban is öt–öt perc állt rendelkezésre a csapatoknak, hogy az általuk épített és programozott robot elvégezze a feladatkiírásban megfogalmazottakat. Ebben a fordulóban a csapatok már jobban kihasználták az öt perc időintervallumot, lehetett érzékelni az első futamban szerzett tapasztalatok hasznosítását.

A verseny meghirdetésében, kidolgozásában és szervezésében többen tevékenykedtek: Schubert József mérnök, Simon Zoltán és Horváth Máté tanárok. A verseny szervezésében – a szabályok és versenyfeladatok kiírásában, a versenypálya kialakításban –, valamint versenybíróként az ELTE IK két oktatója dr. Gál László és dr. Nemes József egyetemi docensek vettek részt. Az egyetemet képviselte még Iszak Martin technika, életvitel- és gyakorlat tanár szakos hallgató, aki a Logiscool Transformers csapat felkészítőjeként vett részt a versenyen.

A verseny zárásaként a SZOSZSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium igazgatója méltatta a versenyzők és a felkészítők munkáját, valamint adta át az emlékérmeket. A versenyen klasszikus rangsorolás nem volt, minden csapattag és felkészítő egy emlékérmet, emléklapot, valamint a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum ajándékaként egy–egy szerszámkészletet és mérőszalagot vehetett át. A versenybírák ezen kívül még jutalmazták a leggyorsabb, a legesztétikusabb és a leghatékonyabb robotok készítőit.

Lezajlott az Első szombathelyi robotverseny

Lezajlott az Első szombathelyi robotverseny

0

/

0

0

/

0