Láng Gusztáv életműdíjat kapott

kronika.ro – SEK Fotó: SEK-archív/Kleinhappel Miklós | 2019.05.22.
Láng Gusztáv életműdíjat kapott

Láng Gusztáv irodalomkritikus vehette át át az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Méhes György-nagydíját életműdíjként a kolozsvári Bulgakov kávézóban tartott május 13-ai átadón.

Mint elhangzott, Láng Gusztáv „emberöltőnyi irodalmi munkássága elismeréseként” kapta a díjat, meggyőződéssel és kitűnően művelte az irodalomkritikát.

Láng modern magyar irodalomtörténetet oktatott a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, a huszadik század első felének magyar irodalmát, az erdélyi magyar irodalmat. Az 1936-ban Budapesten született irodalmár 1984 óta él Magyarországon.

Láng Gusztáv a díj átvételét követően azt mondta, az irodalomtörténetet és -kritikát nem választja el egymástól.

„Én azt szeretem, hogy az életmű keletkezése után születő olvasat legyen vállalt, nyilvánvaló, világos, az eclogaíró Radnóti az én Radnótim, mindenki maradjon a maga olvasatával. Különben egy irodalomtörténeti trófeát tartok sajátomnak: azt, hogy Dsida ott van ma már a kanonizált szerzők közt a magyar líra történetében” – mondta Láng Gusztáv.

A József Attila-díjas irodalomtörténész 1984-ban lett a Savaria Egyetemi Központ jogelődje, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola magyar irodalom tanszékének tanára és vezetője. Láng Gusztáv tavaly júniusban, a Bölcsészettudományi Centrum konferenciáján mutatta be Kántor Lajossal közösen írt, Száz év kaland, Erdély magyar irodalmából című kötetét. Akkor az irodalmár elmondta, a kritikának és a szakirodalom-írásnak napjainkban is felelőssége van, hogy közreműködjön egy-egy irodalmi közösség alakításában: természetesen az alkotó folyamatok ugyanennyire befolyásolják az irodalomtudósok gondolkodását is; a lényeg, hogy az erkölcs abszolút törvényei uralkodjanak az irodalomban is.