Kutatók éjszakája a SEK-en

Kutatók éjszakája a SEK-en
11/27 - 11/28

2020. november 27. - 2020. november 28.

online

11/27 - 11/28

2020. november 27. - 2020. november 28.

online


Egyetemünk idén is csatlakozik az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozathoz, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvény kizárólag online formában valósul meg.

Az elmúlt több mint tíz évben megszokhattuk, hogy szeptember utolsó pénteki napján érdeklődők százezrei népesítik be a kutatóintézeteket, egyetemeket, könyvtárakat, hogy a kutatók munkájával, a tudományos kutatás titokzatosnak tűnő világával ismerkedjenek. A hazánkban is egyre népszerűbb eseményt minden évben egyre nagyobb számú látogató élvezi, és egyre több intézmény nyitja meg kapuit.
Egyetemünkön idén kizárólag online programokkal készülnek november 27-én, pénteken az oktatók, kutatók. Egyes programok előzetes online regisztrációhoz kötöttek.

A programok pontos időpontjai és a regisztrációs felület a Kutatók Éjszakája központi honlapján található.

 

A Savaria Egyetemi Központ 2020. november 27.-ei programkínálata:

 

JÁTÉKOS PSZICHOLÓGIA - KLASSZIKUS FEJLŐDÉSLÉLEKTANI VIZSGÁLATOK

A program előadója:
Pergelné Dr. Remete Eszter, egyetemi adjunktus
ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet

A program időpontja:
16:00-17:30

 

Az ELTE PPK és a Kutatók Éjszakája bemutatja:
a Játékos pszichológia - klasszikusfejlődéslélektani vizsgálatok, Pergelné Dr. Remete Eszter előadását.
Eszter online előadása egy felvételről lejátszott, előre rögzített kísérlet bemutatásával kezdődik, melyet interaktív digitális megvitatás követ.
A programot ajánljuk minden pszichológia iránt érdeklődőnek, illetve azoknak, akik szeretnének többet megtudni a fejlődéslélektanról és fejlődéslélektani kísérletekről.

Mit is jelent a tudatelmélet? Mikor válik világossá a gyermekek számára, hogy az őket körülvevő emberek különböző tudással rendelkezhetnek?
Meglepő lehet számunkra, hogy egy bizonyos életkorig nincsenek képességeik arra, hogy megértsék, mások mentális állapota független sajátjukétól.
Úgy gondolják, hogy mindenki azt a világot látja, érzékeli, amit ők.
A „Játékos pszichológia - klasszikus fejlődéslélektani vizsgálatok” című előadásunk során klasszikus fejlődéslélektani vizsgálatok bemutatásával nyújtunk betekintést a tudatelmélet jelenségkörébe és a kísérleti pszichológia módszertanába

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

A Facebook-esemény ITT érhető el.

 

JÁRVÁNYHELYZET ÉS PSZICHOLÓGIA - EGY KLASSZIKUS SZOCIÁLPSZICHOLÓGIAI VIZSGÁLAT ÚJ KÖNTÖSBEN 

A program előadója:
Simon Adél Csenge, PhD-hallgató és Holecz Anita, egyetemi tanársegéd
ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet

A program időpontja:
16:30-17:30
18:30-19:30

 

A Covid-19 okozta világjárvány már életünk szinte minden terültére hatást gyakorol. Ezzel az új helyzettel nemcsak egyéni, hanem társadalmi, csoportos szinten is meg kell küzdenünk, amiben számtalan új szabály, előírás, javaslat és útmutatás könnyíti (vagy éppen nehezíti) a mindennapjainkat. Előadásomban egy rövid, demonstrációs kísérletet szeretnék majd bemutatni, amiben Solomon Asch konformitás vizsgálatát alapul véve, arra voltunk kíváncsiak, hogy a járvány során a higiénés szabályok betartására és átvételére mennyire gyakorol hatást a körülöttünk lévő emberek magatartása, avagy húzunk-e gumikesztyűt, ha rajtunk kívül mindenki más viseli a szobában? A kísérlet tapasztalatait szociálpszichológiai szempontból szeretném majd megvitatni az Érdeklődőkkel!

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

A Facebook-esemény ITT érhető el.

 

VÍZITÚRA ÚTVONALAK A SZIGETKÖZBEN
 

A program előadója:
Dr. Polgár Tibor, egyetemi docens
ELTE PPK Sporttudományi Intézet

A program időpontja:
18:00-18:30

 

Az ELTE PPK és a Kutatók Éjszakája bemutatja Polgár Tibor Vízitúra útvonalak a Szigetközben című előadását.
Az élő online előadásban a sokszínű Szigetköz, vízitúra útvonalak képekkel és térképes dokumentumokkal illusztrált bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. A bemutatót a vizet, evezést, túrázást kedvelőknek ajánljuk, bármilyen korosztályból.
Az esemény nem regisztrációköteles, az online előadás linkjét itt az eseményben fogjuk közölni a rendezvény előtt.

 

A program nem regisztrációköteles, a Kutatók éjszakája honlapján részletesen ITT érhető el.

A Facebook-esemény ITT érhető el.

A program ITT követhető.

 

DIGITÁLIS ÉS GYAKORLATI ANYAGVILÁG

A program előadója:
Dr. Sidor Jurij, egyetemi tanár,
ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

A program időpontja:

15:00 - 15:20

 

Az előadás során megismerik az anyagok belső elrendezési világát és a korszerű anyagvizsgálati technikákat. Miből épülnek fel az anyagok? Hogyan néznek ki az atomi elrendezések? Menyire tiszta egy anyag? Miért az anyagok eltérően viselkednek a hő vagy igénybevétel hatására? Hogyan vizsgáljuk az anyagok belső világát? Milyen nagyításra képesek a korszerű anyagvizsgálati berendezések? Hogyan segíti a virtuális világ az anyag mérnökséget? Ezekre és a további kérdésekre válaszolunk az előadás során.   

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

 

VILLAMOS TÁVVEZETÉKEK JEGESEDÉSE ÉS LENGÉSEI

A program előadója:
Dr. Kollár László, egyetemi tanár
ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

A program időpontja:
17:00 - 17:15

 

A villamos távvezetékek légköri jegesedése és az ehhez kapcsolódó lengések igen komoly problémákat okozhatnak. Ezek következménye a jelentős anyagi kár, valamint sokan áram nélkül maradhatnak. A jelenségek vizsgálata, és módszerek kifejlesztése a lengések csillapítására jelentősen hozzájárulnak az okozott károk csökkentésére.

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

 

VIZUÁLIS MENEDZSMENT - HA LÁTOM, TUDOM!

A program előadója:
Dr. Bak Árpád, egyetemi docens
ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

A program időpontja:
19:00-19:30
20:00-20:30
 

A vizuális menedzsment olyan eszköz, melynek bevezetésével, és használatával könnyen felismerhetővé válnak a termelési, vagy ipari, de akár a hétköznapi folyamatokban rejlő problémák, veszteségek. Segítségével pontos információk nyerhetők a folyamat állapotáról.

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

 

A FÁK TITKOS ÉLETE- AVAGY A FÖLDI AVATAR

A program előadója:
Dr. Skribanek Anna, főiskolai tanár
ELTE BDPK Biológiai Tanszék

A program időpontja:
16:00-16:45
17:00-17:45

Könyvbemutató „A fák titkos élete” Peter Wohlleben könyvéről melyben arról ír, hogy „Mit éreznek, hogyan kommunikálnak a fák? Egy rejtett világ felfedezése.” A növényeket „csak” természetesen jelenlévőnek tekintők számára érdekes ismereteket nyújt a szerző, melyeket az este folyamán bemutató kísérletek és tudományos magyarázatok támasztanak alá. Aki szereti a természetet, a növényeket, az erdőt, az izgalmas felfedezéseket tehet a növények titkos életéről. A könyvbemutató számos hihetetlennek, már- már misztikusnak tűnő jelenségre ad választ, mint pl. hogyan zavarja el a növény a betolakodókat (más növényeket, vagy állatokat), és hogyan csalogatja magához a barátait (mikróbákat, növényeket és állatokat), honnan tudja mikor lesz vége a télnek, vagy közeleg az ősz, hogyan tudnak a leghatékonyabban energiához, azaz fényhez jutni. Néhány egyszerű példával és kísérlettel a fentiekhez hasonló kérdésre kíván választ adni a kísérleti bemutatóval egybekötött előadás.

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

 

FRIDA KAHLO, MINT IKON

A program előadója:
Dr. Bordács Andrea, főiskolai docens
ELTE BDPK Vizuális Tanszék

A program időpontja:
14:00-15:00

Frida Kahlo a legismertebb művészek közé tartozik, ráadásul most ősszel megjelent egy új film róla. Az előadás arra keresi a választ, hogyan válhat valaki ikonná, ikonikus művésszé? Ő vajon miért vált azzá? Az a legkevésbé sem elég, hogy az illető az akar lenni, s az a szokványos magyarázat, hogy mert „megcsinálják”. Akik ikonná válik, megtestesítenek valami olyan egyedi személyiséget, karaktert. Frida Kahlo is ilyen ikon, valójában több kép készült róla, mint ahányat p készített. Az előadás azt járja körbe, mitől vált ilyen ikonikus figurává, s lett mára híresebb, mint a saját korában világhírű férje Diego Rivera? Van-e köze és mi az egész jelenségnek a feminizmushoz? 

 

A program regisztrációköteles, regisztrálni ITT.

 

ÚJRAHASZNOSÍTÁS FELSŐFOKON

A program előadója:
Bárány József, Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola,
Biológia-informatikai szakos tanára, az informatika és biológia középiskolai szakkör vezetője

A program időpontja:

a program 15 perces és a nap során folyamatosan megtekinthető vetített előadás

 

Középiskolában gyűjtött PET palackok környezetbarát újrahasznosítása, a műanyag feldolgozása 3D nyomtatással. Angol nyelven, magyar narrációval.

 

A program nem regisztrációköteles, a Kutatók éjszakája honlapján részletesen ITT. érhető el.

A program ITT követhető.

 

A ELTE Kutatók éjszakája további programjait IDE kattintva éred el.