Kutatók éjszakája 2023

Kutatók éjszakája 2023
09/29

2023. szeptember 29. 15:00 - 23:00

09/29

2023. szeptember 29. 15:00 - 23:00


Részletes program.

A tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére életre hívott Európa-szerte megrendezett rendezvénysorozat keretében, a Kutatók éjszakáján az ELTE Savaria Egyetemi Központ is több tucat izgalmas programmal várja a játékos tudomány iránt érdeklődőket szeptember 29-én, pénteken. A regisztrációköteles programokra a rendezvény központi felületén itt lehet jelentkezni. 

C–épületi aula:

 „Gépész show”                                                                              (nem regisztrációköteles program)

17:00–21:00 Schaeffler Savaria Kft.

Elektromos játékkal, szerelőállvánnyal

17:00–21:00 TDK Hungary Components Kft.

Kódfejtés

17:00–21:00 BPW–Hungária Kft.

Pneumatikus játékok

 

A számítógépes grafika világa                                                       (nem regisztrációköteles program)

17:00–22:00 (Magyar Péter)

Hogyan jutunk el hatalmas számítási kapacitás segítségével egyszerű (de ügyesen felépített) matematikától a legújabb játékokig? Vajon ugyan ezek a módszerek használhatóak másra is? A bemutatón ilyen, és hasonló kérdésekre keressük a választ.

 

Mesterséges intelligencia alkalmazásai                                       (nem regisztrációköteles program)

17:00–22:00 (Bencsik Gergely)                                                     

Mitől mesterséges intelligencia a mesterséges intelligencia? Félnünk kell, hogy a gépek átveszik a hatalmat? Milyen problémák vannak jelenleg a mesterséges intelligenciával? Mi a jövője a mesterséges intelligenciának? A bemutatók során ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.

 

„Úti naplók” – Bercsi Gábor fotókiállítása                                    (nem regisztrációköteles program)

15:00–22:00

 

A kaktuszoktól a csillagokig                                                          (nem regisztrációköteles program)

15:00–22:00 (Skribanek Anna és oktatótársai) Kaktuszkert

Természettudományos séta a kaktuszkerttől a csillagvizsgálóig. A séta során megismerkedhetünk érdekességekkel a biológia, csillagászat, fizika, földrajz, matematika témakörében. Az egyes helyszíneken érdekes feladatok is várnak rátok, sikeres teljesítésük esetén ajándékkal is kedveskedünk a pecsétbeváltóhelyen a kaktuszkert előtt.

Megtudhatjátok, mekkora földrengést tudtok kelteni. Színtévesztők vagytok? „Mikroséfek” a konyhában. Kinek a szája? Mennyire ismeritek a csillagos égboltot? „Az élet szép” című fotókiállítás Baráth Kornél képeiből és növényhatározás. A lávaműhely. A számok zsonglőre. Kvíz kicsiknek és nagyoknak – növény- és magfelismerés, párosítás.

 

C–épület földszint:

3D-mérések automatikus elvégzése munkadarabon                  (regisztrációköteles program)

Mérőprogram futtatása

18:00–18:30 (Jánosi Endre) 005-ös terem

3D-mérések automatikus elvégzése munkadarabon, mérőprogram futtatása, mérési eredmények megjelenítése. Szenzorika.

 

A digitális planetárium csodái                                                      (regisztrációköteles program)

17:00–17:30; 17:30–18:00; 18:00–18:30 – 3 alkalommal

(Pusztai-Eredics Alexandra) 010-es terem (Planetárium)

A klasszikus planetárium egy különleges ablak az univerzumra. Fő feladata az égbolton megfigyelhető jelenségek digitális modellezése, élményszerű bemutatása.

 

Lassú víz partot mos, akkor mit csinál a gyors?                            (regisztrációköteles program)

17:00–18:30 (Tóth János Péter) 016-os terem

 

C–épület 1. emelet:

Játékos kísérletek fizikából                                                           (regisztrációköteles program)

17:00–17:35 és 18:00–18:35 (Szendreiné Boncz Ildikó) 111-es terem

A kísérleti bemutató során számos ismert játék működésének fizikai alapjait fedezzük fel. Sokak számára már ismert kísérleteket játékos formában valósítunk meg, hiszen a játék fejleszti a megfigyelőképességet és a gondolkodást.

 

C–épület Lépcsőház tető – Csillagvizsgáló

Séta a csillagos égen                                                                      (nem regisztrációköteles program)

19:00–22:00 (Pusztai-Eredics Alexandra)

Csillagvizsgálónk mindig is fontos céljának tekintette, hogy az érdeklődő látogatók legalább annyit láthassanak meg a csillagos égboltból, mint amennyit Galileo Galilei itáliai matematikus és csillagász látott az univerzumból, amikor 1609-ben első kezdetleges, saját készítésű teleszkópját az elsők egyikeként fordította az ég felé.

 

Sportcsarnok:

Gerincegér                                                                                      (regisztrációköteles program)

16:00–17:00 (Laki Ádám) 2-es labor (a Sportcsarnok bejáratánál)

Az érdeklődők megnézhetik, hogyan működik a gyakorlatban az egyik legmodernebb gerincdiagnosztikai eszköz, a gerincegér, amely képes feltérképezni a gerinc hajlékonyságát, a csigolyák állását és az esetleges tartásgyengeséget, és már a vizsgálat alatt kirajzolja a gerinc görbületeit.

 

Ügyességi pályák a futófolyosón                                                  (nem regisztrációköteles program)

16:00–18:00 (Kívés István – Hurtik Péter) Futófolyosó

Tedd próbára az ügyességed és a gyorsaságod az egyetemi sportcsarnok akadálypályáján! Ha szereted a kihívásokat, gyere és teljesíts a futófolyosónkon felállított sportos feladatainkat! Az ügyességi gyakorlatok mellett lesznek a gyorsaságot és az erőt próbára tevő gyakorlatok is. Életkortól és felkészültségtől függően mi is segítünk, de nyugodtan igénybe vehetsz szülői támogatást. Alsó tagozatos korosztálytól várjuk a résztvevőket, akik 16 és 18 óra között folyamatosan, 4 fős turnusokban teljesíthetik a kihívást.

 

Belső udvar:

Fotólabor                                                                                       (nem regisztrációköteles program)

16:45–18:15 (Garas Kálmán) A Gazdasági Hivatal alatt, a 006 és 007-es termekben

 

B–épület alagsor

Digitális gyártási technológiák bemutatása                                    (nem regisztrációköteles program)

18:00–19:30 (A Savaria Műszaki Intézet hallgatói) Projektlabor

A program során a látogatók találkozhatnak adaptív gyártástechnológiákkal, robotikával, illetve megismerhetik a virtuális valóság rejtelmeit! Az esemény során az érdeklődőket gépészmérnök hallgatók kísérik végig a laboron.

 

B–épület földszint:

Jéé, kristályok!                                                                               (regisztrációköteles program)

– az elektronmikroszkóp és a 3d szemüveg                       

18:00–18:30; 18:30–19:00; 19:00–19:30 (Bátorfi János) 006-os terem

A program során bemutatjuk a savaria műszaki intézet elektronmikroszkópját és anyagvizsgáló laborját. Különböző nagyítások mellett az anyagok viselkedését befolyásoló szerkezetét vizsgáljuk meg, az anyagot felépítő szemcséket és a szemcsék belső szerkezetét tesszük láthatóvá. A síkbeli képek mellett 3d szemüveg alkalmazásával a térbeli elhelyezkedést is megvizsgálhatjuk.

 

B–épület 2. emelet:

Villamos távvezetékek lengései jég és szél hatására                   (regisztrációköteles program)

17:30–18:00 (Kollár László) 207-es terem

A villamos távvezetékeket számos hatás éri a légkörből. A szél vagy hideg éghajlaton a jég komoly problémákat, terheléseket, lengéseket okozhatnak. Ezek következménye a jelentős anyagi kár, valamint sokan áram nélkül maradhatnak. A jelenségek vizsgálata, és módszerek kifejlesztése a lengések csillapítására jelentősen hozzájárulnak az okozott károk csökkentésére.

 

A–épület földszint:

Mozogj szabadon!                                                                          (regisztrációköteles program)

– tánc- és mozgásimprovizáció a gyakorlatban

17:00–17:45 és 19:00–19:45 014c terem    

(Horváth Milla, Vécsey Boglárka, Varga Fanni – pszichológia mesterszakos hallgatók)

Az improvizációs foglalkozáson pszichológia mesterszakos hallgatók készülnek azoknak, akik érdeklődnek a zene, a mozgás vagy a tánc iránt. A 45 perc alatt szeretnének egy megnyugtató, de egyben katartikus közös élményt nyújtani a résztvevőknek, beszélgetéssel egybekötve. A workshopra tudásszinttől, kortól és nemtől függetlenül várnak mindenkit.

 

Pszichológia testközelből                                                              (nem regisztrációköteles program)

16:00–20:00 (Pergelné Remete Eszter) 014a és 014b termek                  

Vizuális illúziók, figyelmi feladatok, pszichológiai tesztek, kvíz és még sok egyéb érdekesség kerül terítékre az este során – a szombathelyi pedagógiai és pszichológiai intézet pszichológia szakos hallgatói látványos pszichológiai kísérletekkel várják az érdeklődőket. Életkortól függetlenül várnak mindenkit szeretettel!

A program nem regisztrációköteles, és folyamatosan látogatható.

 

Mentális egészség szűrés                                                               (nem regisztrációköteles program)

16:00–19:00 (Nagy Beáta Magda) 014a terem

Az egyszerű, valid kérdőíveket kitöltő érdeklődők azonnali, egyéni visszajelzést kapnak az eredményről és az esetleges további teendőkről. A kérdőívek kitöltése és értékelése anonim módon zajlik, adatgyűjtés a szűrővizsgálat során nem történik. A szűrés a népegészségügyi szempontból jelentős mentálisegészség-problémákat célozza (stressz, kiégés, depresszió). A program célja, hogy széles körben ráirányítsa a figyelmet a mentális egészség fontosságára, beleértve ebbe a mentális zavarok mellett az életminőséget lelki oldalról csökkentő tényezők, tünetek felismerését és az érintettek megfelelő, helyben szolgáltatást nyújtó szakellátókhoz irányítását is.

 

A–épület 1. emelet:

A zsennyei művésztelep születése                                                (nem regisztrációköteles program)

15:00–16:00 (Tóth Csaba) 115-ös terem

 

Hol voltak a női alkotók a művészettörténet során?                   (nem regisztrációköteles program)

17:00–18:00 (Bordács Andrea) 115-ös terem

 

Mi történt 200 éve Szombathelyen?                                            (nem regisztrációköteles program)
– Az első egylet megalakulása a ”súlyosabb nyavalák ellen”

18:00–19:00 (Keppel Csilla) 115-ös terem

 

A Monopolyn túl:                                                                           (regisztrációköteles program)

Játszva tanító modern társasjátékok

15:00–16:30, 16:30–18:00, 18:00–19:30, 19:30–21:00 (Farkas Milán) 116-os terem

Canvas–festői vásznak (művészet); fesztáv (biológia); pesti srácok 1956 (történelem)

Oktató jellegű társasjáték foglalkozások, másfél órás blokkokban, egy blokkban legfeljebb 5 fő részére.

Az egyes blokkokban a részvétel regisztrációhoz kötött, de ötnél kevesebb fő esetén szabadon lehet csatlakozni. A játékok magyar nyelvűek, könnyen tanulhatóak, 10-12 éves kortól játszhatók és elsősorban a szórakozást szolgálják, másodsorban játszva tanítanak. A programváltoztatás jogát a szervező fenntartja.

 

A Rába és a Zala folyó a kora újkorban                                        (nem regisztrációköteles program)

18:00–19:00 (Baráth Zsolt) 128-as terem

 

Gyalázkodások a kora újkori Magyarországon                            (nem regisztrációköteles program)

19:30–20:30 (Urbán Máté) 128-as terem

                                                                                                       

A–épület 3. emelet:

Kamuflázs – újrahasznosítás                                                         (nem regisztrációköteles program)

15:00–17:00 (Nagy Gábor György) 347-es terem

 

Táskanyomtatás                                                                            (nem regisztrációköteles program)

18:00–19:00 (Szabó Eszter Ágnes) 346-os terem

 

Adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.