Kupakgyűjtés Dominikért és Lackóért

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.02.16.
Kupakgyűjtés Dominikért és Lackóért

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) kupakgyűjtő szívet helyezett el az intézmény C–épületi bejáratánál. A kupakokkal két szombathelyi, gyógyíthatatlan izomsorvadással, fokozatos leépüléssel járó betegségben szenvedő tizennyolc éves fiú, Dominik és Lackó kezeléséhez lehet hozzájárulni. Családjaik a légzésüket megkönnyítő gyógyszerre gyűjtenek.

A kupakgyűjtő szívek kihelyezése országszerte egyre népszerűbb, a segítést és a környezettudatosságot ötvöző kezdeményezés. Az így befolyt pénzt jótékony célra fordítják, a kupakokat pedig újrahasznosítják.

Már a vasi megyeszékhelyen is található néhány fém gyűjtőedény. A legutóbbi másfél hónapja a SEK-hez került, és máris majdnem megtelt. Ha híre megy, a jövőben remélhetőleg még gyakrabban lehet majd üríteni.

A kupakgyűjtő szívnél február 15-én megtartott tájékoztatón Lenkai Nóra rektori biztos arról beszélt, hogy az elmúlt két hétben ez a harmadik hasonló történés az ELTE szombathelyi campusán. Az ezeknek keretet adó segtéSEK projekt a vezetésével 2020 januárjában indult azzal a céllal, hogy a hallgatókban az intézmény tudatosítsa a társadalmi felelősségvállalás fontosságát.

A Savaria Egyetemi Központ ezúttal a városban élőket, dolgozókat, tanulókat, valamint a campuson megfordulókat kéri, hogy támogassanak egy jó ügyet, járuljanak hozzá, hogy Dominik és Lackó megkaphassa azt a kezelést, amely révén javulhat az életminőségük.

A kupakgyűjtő szív elhelyezésének ötletével Székely Klára, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék egyetemi adjunktusa kereste meg Lenkai Nórát. A sajtóeseményen is jelen lévő oktató elmondta, a közgazdászhallgatókat arra tanítják, hogy ne csak a pénzzel, hanem a természettel is jól gazdálkodjanak. Ha a zöld gondolkodás segítéssel párosul, annak az egyén és a közösség is hasznát látja, hangsúlyozta.

A kezdeményezést felkarolta a segítéSEK projekt, elkészült a színével az Eötvös Loránd Tudományegyetemre és Szombathely városára is utaló kék gyűjtőedény. Első küldetésként a SEK a Duchenne/Becker-féle izomdisztrófia szindrómás Dominik és Lackó javára gyűjt kupakokat.

Mindkét fiú egészségesen született. Dominik hat-, Lackó kétéves volt, amikor jelentkeztek a betegség első tünetei, több évvel ezelőtt kényszerültek kerekesszékbe. Dominikot, Lackót és családjaikat a sorsközösség kovácsolta össze.

Gőcziné Király Ida, Dominik édesanyja a meghatódottság hangján szólva elmondta, lelket önt beléjük az emberek segítsége. A két fiúnak 55 millió forintra van szüksége ahhoz, hogy megkapják az életüket meghosszabbító, csak külföldön beszerezhető gyógyszert. A DMD nem csupán a gerinc és a végtagok, hanem a légző- és a szívizmokat is érinti. Jelenleg Dominik és Lackó éjszakánként légzéstámogató készülékkel alszik, de ez egy idő után kevés lesz. A két család szeretné elkerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek. Ezért lenne szükség a légzéskönnyítő gyógyszerre.

Az édesanyától megtudtuk, iskolájukban, Brenner gimnáziumban egy éve állítottak fel kupakgyűjtő szívet a fiúk javára. Az intézmény segít nekik az összegyűlt kupakok tárolásában, ám azok elszállításával már akadnak problémák, ugyanis a legközelebbi leadóhely a Pest megyei Tinnyén van, ezért egyszerre nagy mennyiséggel érdemes elindulni, amihez teherautóra van szükség. Legutóbb 1,4 tonna kupakért nagyjából 90 ezer forintot kaptak. Szívesen fogadják, ha valaki a szállításban is tud segíteni nekik.

A kupakgyűjtő szívbe bármilyen színű, formájú és nagyságú kupak bedobható. Legyen szó ásványvizek vagy üdítőitalok zárósapkájáról, de többek között tejszínhab spray-k, tüsfürdők, gyógyszerek és dezodorok kupakjai is tökéletesek – a lényeg, hogy műanyagból készültek legyenek.

Kupakgyűjtés Dominikért és Lackóért

Kupakgyűjtés Dominikért és Lackóért

0

/

0

0

/

0