„Kreatív gondolkodás fejlesztése az oktatásban” – Nemzetközi tréning Szombathelyen

2017.12.11.
„Kreatív gondolkodás fejlesztése az oktatásban” – Nemzetközi tréning Szombathelyen

Fárasztó, de tartalmas napot tudhattak maguk mögött a Socialization of Disabled Individuals with Artistic Activities” munkacímet viselő nemzetközi projekt résztvevői december 4-én az ELTE Savaria Egyetemi Központban. A vándorkonferencia házigazdái ezúttal természetesen a SEK magyar munkatársai voltak, akik egy kissé kötetlenebb hanglatú megnyitóval és vacsorával kedveskedtek külföldi pedagóguskollégáiknak.

Az olasz, török, lengyel, görög vendégek és az állandó team magyar tagjai a Savaria Egyetemi Központ Tanácstermében gyűltek össze meghallgatni a jórészt angolnyelvű köszöntőket, de a magyar üdvözlőszavakat is természetesen szinkrontolmács fordította a nemzetközi hallgatóságnak. A megnyitót a Szökős Néptáncegyüttes műsora ette színesebbé, akik a magyar néptáncvilág erejéből és lendületéből adtak rövid ízelítőt.

Az ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézete által szervezett esemény házigazdája Dr. Németh István rektorhelyettes volt, aki méltatta és kiemelte korunk tanárainak felelősségét. Az információgazdag világ ezernyi lehetőséget és ezernyi veszélyt is rejteget, a pedagógusok felelőssége, hogy diákjaik helyesen válogassanak a rendelkezésre álló források közül: nyitott szívvel és elmével, de kellő forráskritikával. „Teach the sklills!”- utalt a rektorhelyettes arra, hogy napjainkban fontosabb a tanulás és a problémamegoldás tanítása, mint a lexikális tudás. Zárásképpen örömét fejezte ki, hogy egy újabb nemzetközi tapasztalatműhely a SEK-en végzett munka eredménye.

A rektorhelyettes köszöntőjét Molnár Miklós, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere követte, aki abbéli reményét fejezte ki, hogy nem csak a város számára fontos egyetem, hanem magának Szombathelynek is jóhírét viszik a konferenciára érkezett külföldi oktatók, kutatók. „Mindig az első nap a legnehezebb az újdonság miatt.”- tért ki a konferenciák és találkozók örök nehézségeire az alpolgármester.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója beszédében visszautalt Dr. Német István szavaira, hangsúlyozva, hogy nyitott szívű tanulókat kell nevelni. A mai gyermekeknek kezükben van a világ összes tudása és információja, meg kell őket tanítani, hogy helyesen igazodjanak el közöttük. A jelenlegi és az ehhez hasonló kezdeményezések pontosan ezt a célt szolgálják kezdeményezőképességükkel és az összegyűjtött tapasztalatok megosztásával.

A vendégeket végül Molnár Béla intézetigazgató főiskolai docens is köszöntötte a szervezők nevében. Tartalmas és jóhangulatú hetet kívánt a projekt résztvevőinek és felhívta a figyelmüket a terem „terülj-terülj asztalára” is, amin már sorakoztak a továbbiakra erőt adó finomságok. A nemzetközi csapat tagjai a héten további szakmai és pedagógiai programokon vesznek részt, de egy-egy szombathelyi és budapesti kirándulásra is szánnak időt.