Kreatív és gyakorlatias feladatok várták a SZEMA versenyzőit

Szöveg és fotó: SRPSZKK | 2023.05.23.
Kreatív és gyakorlatias feladatok várták a SZEMA versenyzőit
Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Dísztermében május 18-án immár tizenkettedik alkalommal került sor a SZErethető Matematika (SZEMA) versenyre, amelyet a Vas vármegyei technikumoknak és a szakképző iskoláknak hirdet az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ (SRPSZKK).

Az idei évben huszonkilenc (tizenkilenc technikumi és tíz szakközépiskolai) csapat nyolcvanhét diákja mérte össze matematikai tudását.

A megmérettetés pedagógiai célja a matematika népszerűsítése a tantárgyi és a tantárgyhoz távolabbról köthető, különböző szakmákhoz kapcsolódó ismereteken át.

A versenyző csapatoknak öt olyan kreatív, gyakorlatias feladatot kellett megoldaniuk száz perc alatt, amelyek a matematikai jellegű ismeretek mellett nemcsak egyéni tudást, hanem összehangolt csapatmunkát is feltételeznek.

Az SRPSZKK a verseny alatt a pedagógusoknak konzultációval egybekötött szakmai programot szervezett A javítótanári szubjektivitás elkerülésének lehetőségei címmel.

Az eredményhirdetés során a csapatok arany, ezüst és bronz helyezéseket kaptak, továbbá a két kategória győztesei SZEMA serleget vehettek át. Minden részt vevő tanuló és felkészítő pedagógus emléklapban és jutalomban részesült.

Az első három helyezett (iskola és csapatnév) technikumi csapat:

  • 1. Vas Megyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikum: Gépipari;
  • 2. Vas Megyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum: A csapat;
  • 3. Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum: Oladi tündérek.

Az első három helyezett szakképző iskolai csapat:

  • 1. Vas Megyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium: Villanypásztorok;
  • 2. Vas Megyei Szakképzési Centrum Rázsó Imre Technikum: Pontvadászok;
  • 3. Vas Megyei Szakképzési Centrum Hefele Menyhért Szakképző Iskola: Épít-Ész-Ek.

A verseny megvalósításában az ELTE SRPSZKK munkatársai mellett Király Bernadett és Tóthné Nagy Emese matematikatanárok, továbbá az előző verseny győztesei, azaz a Vas Megyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum és Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium oktatói és tanulói vállaltak főszerepet.

A versenyt támogatta az ELTE SRPSZKK mellett a Vas Megyei Szakképzési Centrum, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Kulturális, Oktatási és Civil Bizottsága, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, valamint számos vasi fürdőhely ajánlott fel ajándékot.