Közös a győzelem

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.08.29.
Közös a győzelem

„Tíz év múlva is felemelt fejjel szeretnék végigsétálni a szombathelyi Fő téren” – mondta augusztus 24-én, pénteken késő este az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, utalva arra, hogy lévén a város szülötte, az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ együttműködésének sikeressége magánemberként is célja.

A SEK tavaly – immár az ELTE részeként – először jelent meg önálló standdal a Savaria Történelmi Karneválon. Akkor az ELTE és a SEK vezetése, valamint a szombathelyi felsőoktatásért dolgozó városi, megyei és céges partnerek közösen nyitották meg a karneváli standot, ezzel indítva el az első olyan beiskolázási kampányt, amelyet a Savaria Egyetemi Központ már az elejétől az ELTE részeként folytatott le.

A SEK a karneválon idén is vendégül látta az egyetemi, városi és megyei vezetőket, a kereskedelmi és iparkamara, valamint a Szombathely környéki községek képviselőit. Számukra pénteken késő este fogadást tartott a Berzsenyi téri épületben, amely előtt a SEK idei karneváli standja található.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora beszédét az egyik legismertebb latin nyelvű szállóige „aktualizálásával” kezdte: jöttünk, láttunk, győztünk. Emlékeztetett arra, hogy tavaly ilyenkor minden érdekelt fél nagy bizakodással tekintett a jövőbe. Az előzetes várakozások, amelyek szerint az ELTE szombathelyi megjelenésével jelentősen nőni fog a SEK hallgatóinak létszáma, beteljesültek. Az új tanévben a tavalyinál 26 százalékkal több elsős kezdi meg tanulmányait a Savaria Egyetemi Központban, ami közös győzelem – emelte ki a rektor. Dr. Borhy László hangsúlyozta, az ELTE úgy véli, a SEK fennmaradásának és továbbfejlődésének záloga a hallgatói létszám radikális és tartós növekedése. Ő szombathelyiként nem lát más utat, mint hogy az együttműködés a továbbiakban is sikeres legyen. „Tíz év múlva is felemelt fejjel szeretnék végigsétálni a szombathelyi Fő téren” – tette hozzá az ELTE rektora, majd megköszönte helyi kollégái, dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és az egyetem partnereinek munkáját.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese kifejtette: a Savaria Egyetemi Központ a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként is meg szerette és tudta volna mutatni, mire képes, de akkor erre nem volt lehetősége. „Az ELTE úgy ölelte magához a SEK-et, mint ahogy a nagyobb testvér teszi a kisebbel” – fogalmazott a rektorhelyettes. Dr. Németh István az ELTE-csatlakozás óta eltelt időszak eredményeiről szólva a tavalyinál 26 százalékkal több jelentkező felvételén kívül arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptemberben 26 külföldi hallgató kezdi meg angol nyelvű tanulmányait a Savaria Egyetemi Központban, amire még nem volt példa az intézmény történetében és 3,1 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésére. „Az ELTE segített megtalálni a saját hangunkat. Mindenben támogatni kívánjuk a régió munkaerőpiacát, tudáscentrum szeretnénk lenni” – mondta a rektorhelyettes, majd dr. Borhy Lászlóhoz hasonlóan megköszönte azok munkáját, akik hozzájárultak és jelenleg is hozzájárulnak a SEK sikerességéhez.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is múltidézéssel kezdett: úgy fogalmazott, a Savaria Egyetemi Központ „igen nagy ellenszéllel szemben szállt ki a süllyedő hajóból”. Most az az egyetem van itt Szombathelyen, amely a magyar egyetemek között világviszonylatban is a legelőkelőbb helyen áll a ranglistákon, és ennek az egyetemnek olyan rektora van, aki a város szülötte. Ezek jelentőségét nem becsülhetjük le – tette hozzá. Mint elmondta, boldogan támogatta a Savaria Egyetemi Központ törekvéseit, de nem volt egyedül, a város és a megye vezetése, valamint a kormány is a szombathelyi felsőoktatás ügye mellé állt. „Így érhettük el azt, hogy most a növekedés számairól beszélhetünk” – hangzott el. Dr. Hende Csaba sok sikert kívánt a további szoros együttműködéshez.

Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta: egy város jövője felsőoktatása sikerességétől függ. Úgy vélekedett, a Savaria Egyetemi Központ története akkor állt fejlődő pályára, amikor körülbelül öt éve a helyi vállalatok részéről felmerült az igény a műszaki képzés elindítására. Az ELTE-csatlakozás is nagy lökést adott a SEK-nek, de ez nem egyoldalú kapcsolat, hiszen az előnyök kölcsönösek – mutatott rá dr. Puskás Tivadar. A polgármester a tanárképzés fejlesztését méltatva örömtelinek tartotta, hogy a Savaria Egyetemi Központ az ELTE részeként is megőrizte berzsenyis hagyományait.

Közös a győzelem

Közös a győzelem

0

/

0

0

/

0