Könyvadomány Gál Ferusz József gyűjteményéből

Kleinhappel Miklós; Fotó: Kleinhappel Miklós és Kapitány Ágnes archívuma | 2021.06.02.
Könyvadomány Gál Ferusz József gyűjteményéből

Vas megye kulturális életének egyik meghatározó személyisége, a 2008-ban elhunyt Gál Ferusz József könyvgyűjteményének öt–hatszáz darabját ajándékozta a Savaria Egyetemi Központ könyvtárának a szakember lánya, Kapitány Ágnes.

A könyvtár munkatársai május utolsó hetében látogattak el Gál Ferusz József egykori szombathelyi otthonába, hogy kiválogassák, majd az egyetemre szállítsák a köteteket, amelyet a létesítmény raktárában helyeztek el, itt várnak arra, hogy feldolgozzák őket.

Gál Ferusz József élete értelmének tekintette, hogy Vas megye kultúráját minél gazdagabbá tegye. Nevéhez kötődik egyebek mellett a Savaria Nemzetközi Táncverseny, az Iseumi Szabadtéri Játékok, a Savaria Történelmi Karnevál megszervezése, de ő vezette a neves Ifjúsági Színházat, valamint számos kiállítást, vetélkedőt szervezett.

„Édesapám értelmiségi létéhez kezdettől fogva hozzátartozott a könyvek szeretete és gyűjtése. Iskolái elvégzését követően tanárként kezdett dolgozni, és bár nem volt magas fizetése, mindig nagyon fontosnak tartotta, hogy minőségi könyveket vásároljon”

– tudtuk meg Kapitány Ágnestől.

Gál Ferusz József az 1940-es évektől építette házi könyvtárát, amelyben szépirodalmi, néprajzi, helyismereti kötetek, útikönyvek, albumok egyaránt helyet kaptak.

„Számomra meghatározó volt az ő könyvszeretete, értelmiségivé válásomnak ez jelentette az alapját. Nálunk a házi könyvtár már-már szakrális helyszín volt, gyönyörű könyvespolcokkal, tematikusan rendezett könyvekkel.”

Kapitány Ágnes korán megtanult olvasni. Elárulta, édesapja sosem olyan kötetet adott a kezébe, amely éppen megfelelt az életkorának, hanem olyat, amelyet kihívást jelentett elolvasni. Az adott könyvet be kellett kötnie, és miután végigolvasta, kapott egy következőt.

Kapitány Ágnes és férje, Kapitány Gábor is tudományos pályára lépett, jelenleg Budapesten élnek, nagy házi könyvtárral rendelkeznek.
Gál Ferusz József könyveinek nagy része Szombathelyen maradt.

„Édesapám szellemi örökségének megőrzéséhez hozzátartozik, hogy méltó helyre kerüljenek ezek az évtizedekig gondosan gyűjtött kötetek. Ő ezer szállal kötődött Szombathelyhez, és hol is lehetne jobb helyük a könyveinek, mint a Savaria Egyetemi Központban, ahol a jövő értelmiségét képzik.”

 

A kötetekhez ex libris pecsét is járt, amelyet a Kapitány házaspár fia, a tervezőgrafikus végzettségű Mihály készített. A rajta látható piktogramok, a táncos és az Iseum sziluettje Gál Ferusz József tevékenységére utalnak. Az első pecséteket Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa helyezte el a könyvekben.

Csuk Csaba könyvtárvezető elmondta, az ajándékkönyvek egy részét állományba veszik, azok pedig, amelyekből már rendelkeznek példányokkal, ingyen elvihetők lesznek.

Természetesen mindegyikbe belepecsételik majd az ex librist.