„Komplex problémákra komplex válaszok kellenek” - Iskolaigazgatók találkoztak a SEK-en

Kocsis Marcell – Fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.04.27.
„Komplex problémákra komplex válaszok kellenek” - Iskolaigazgatók találkoztak a SEK-en

Négy megye negyvenegy iskolaigazgatója, az ELTE képviselői és a környék tankerületi igazgatói gyűltek össze április 26-án a Mindenki iskolája program hivatalos tájékoztatójára. A korai iskolaelhagyást a pedagógusok továbbképzésén keresztül megoldani szándékozó program része az EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A pedagógusok módszertani felkészítése a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzése érdekében nevet viselő projektnek, amelyben az ELTE is fontos szerepet vállalt.

A megjelenteket Kispálné dr. Horváth Mária, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ főigazgatója köszöntette, aki ismertette a kora délutánig tartó előadássorozat részletes menetét.

Dr. Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes pedig a pedagógusképzésekre fókuszáló házigazda intézmény, az ELTE Savaria Egyetemi Központ nevében üdvözölte a meghívott vendégeket. Beszédében kitért arra, hogy szükséges új utakat keresni a tanítás módszertanában is, hiszen egyre nagyobb felkészültséget igényel a fiatalok sikeres megszólítása. „Küldjék el hozzánk a tanáraikat!”– bíztatta az iskolaigazgatókat, hiszen az egyetem célja, hogy az ELTE támogatásával visszaállítsa a „berzsenyi pedagógus” jelzőt, amely egykor a minőség és felkészültség záloga is volt. „A tanári mesterséget nem vehetik át robotok, emberek kellenek az iskolákba.”– utalt az automatizálódó világ új kihívásaira a rektorhelyettes.

A Szombathelyi Tankerület nevében beszélt Fodor István igazgató, aki a módszertani és szemléletbeli megújulás fontosságát emelete ki, mint a legfontosabb gátló erőket annak érdekében, hogy időben megakadályozható legyen a fiatalok iskolaelhagyása. Jelen pályázat egy lehetőség új utak, változatos továbbképzések megteremtésére. „Komplex problémákra komplex válaszok kellenek, különösen egy olyan világban, ahol naponta jelennek meg új szakmák. Összefüggésekben kell gondolkodni!”– mondta a tankerület vezetője.

Dr. Nemes Iringó, a projekt Regionális Pedagógus-továbbképzési Központjának vezetője a pályázat szakmai oldalát mutatta be. Az országosan is kiemelet projekt vezetője az Eszterházy Károly Egyetem, de számos felsőoktatási intézmény mellett az ELTE is oroszlánrészt vállal a feladatban, 450 iskola tanárait szeretnék bevonni a 2021-ig tartó projektbe. A már gyakorló pedagógusoknak 30, illetve 60 órás továbbképzéseket kínálnak, amelyek remélhetőleg segítenek szakmódszertani megújulásukban is.

Nyugat-Magyarországon a Savaria Egyetemi Központ az ELTE részeként vezeti a projektet és a továbbképzéseket. 

„Komplex problémákra komplex válaszok kellenek” - Iskolaigazgatók találkoztak a SEK-en

„Komplex problémákra komplex válaszok kellenek” - Iskolaigazgatók találkoztak a SEK-en

0

/

0

0

/

0