Kollégáink az Év vasi embere díj jelöltjei között

SEK – Fotó: Vas megye Facebook-oldala / Unger Tamás, Vas Népe | 2021.01.06.
Kollégáink az Év vasi embere díj jelöltjei között

Kalocsai Péter történész, egyetemi docens, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem Tanszék vezetője és Pintér Zsolt, az ELTE szombathelyi kancellári ügyek koordinációs igazgatója is az Év vasi embere díj jelöltjei között van.  

Kalocsai Péternek a Savaria Egyetemi Központban elvégzett szakmai munkájáért gratulálunk a felterjesztéshez, és üdvözöljük Pintér Zsolt jelölését is, akinek munkaköri feladatain kívüli karitatív tevékenységét ismerték el ezzel.

Kalocsai Péter tanári pályáját a közoktatásban kezdte. Bemutató méltatásában egyebek mellett szerepel, hogy kutatási területe a közlekedés- és várostörténet a 19–20. században Magyarországon, eddig hét könyve, több mint félszáz tanulmánya, szakcikke jelent meg. A regionális és helytörténeti kutatások meghatározó alakja. Több évtizedes múltra tekint vissza önkéntes városvédő és -szépítő tevékenysége. Önkéntes örökségvédelmi munkája során nagyon sokat tett a szombathelyi villamosvasút emlékeinek megőrzéséért, felújításáért. Tagja több szakmai és tudományos testületnek.

Pintér Zsolt méltatásából többek között kiderül, munkája mellett maradék idejét leginkább szívügyének, a Digitális Batman kezdeményezésnek szenteli. A Covid-járvány első hullámában a kapcsolatrendszerét mozgósította: cégek, sportolók, magánemberek is megmozdultak hívására. Felajánlásaik nyomán több mint háromszáz nehéz anyagi helyzetben lévő gyerek jutott digitális eszközökhöz, közel öt–hat millió forint értékben. A mozgalom túlnőtt rajta, mára országos akció. Novemberben a BNI jószolgálati díját vehette át a Digitális Batman – együtt a digitális oktatásért – csoport nevében Budapesten.  

Az Év vasi embere díj alapítóinak immár huszonhárom éve célja, hogy elismerjék és a társadalmi érdeklődés homlokterébe állítsák azt, akit a Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület által felkért kuratórium az elismerésre legméltóbbnak tart.