Kitart a lendület

Kleinhappel Miklós | 2020.10.21.
Kitart a lendület

A Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék év eleji TDK orientációs napján elhintett magvak termékeny talajra hullottak: október 15-én házi konferencián három szekcióban nyolc hallgató ismertette kutatásainak eredményeit, annak reményében, hogy továbbjutnak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

Gyakorlatorientált üzleti típusú képzésekről lévén szó, nem egyértelmű, hogy a tanszék szakjaira járó hallgatók tudományos munkát is végeznek.

Ám az oktatók saját tevékenységüket példaként állítva biztatják arra tanítványaikat, hogy folytassanak önálló kutatásokat, és merjenek komoly célokat is kitűzni – akár az OTDK-n történő részvételt.

Hiszen az ELTE-színvonal egyebek mellett azt is jelenti, hogy a gazdálkodástudományi szakokon tanuló egyetemisták Szombathelyen is végeznek tudományos tevékenységet.

A járványhelyzet miatt online megrendezett konferenciát megnyitó beszédében Varga Imre tanszékvezető emlékeztetett: a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszéken idén új lendületet kapott hallgatói tudományos munka.

Ez a lendület kitart, hiszen a házi megmérettetésre nyolcan jelentkeztek, arra vállalkozva, hogy bemutassák, képesek hasznosítani a tudományos életben az egyetemen tanultakat, illetve tudnak saját kutatást is végezni.

A zsűri elnöke, Juhász Lajos, a Soproni Egyetem egyetemi docense köszöntőjében elmondta, az OTDK-szereplés jó ajánlólevél a munkaerőpiacon.

A hallgatóknak azt ajánlotta, ütköztessék a különféle szakirodalmakat, alkossanak önálló véleményt, és az eredményekből – hasonlóan a doktori disszertációhoz – vonjanak le releváns következtetéseket.

Minden résztvevőnek tíz perc állt rendelkezésére, hogy ismertesse kutatását. Ezt a zsűri tagjainak (a fentieken kívül a konferenciát megszervező Juhász Zita adjunktus, Hollósy Zsolt egyetemi docens és Bontó Árpád, a Decathlon szombathelyi áruházának igazgatója) véleményezése, illetve kérdései követték. Na meg a hallgatótársaké, ugyanis több prezentáció is megmozgatta a fantáziájukat.

Benkő Bianka egy natúrkozmetikai cég gazdasági elemzésének eredményeit mutatta be. Tancsics Dóra az üzleti tervezés megvalósulását vizsgálta egy kft. életében. Hartmann Réka önkormányzati példán szemléltette a helyi adózás sajátosságait. Járay Barbara egy egészségügyi nonprofit kft. finanszírozásáról tartott előadást. Hagara Zoltán a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) fejlesztéséi lehetőségeit vette górcső alá. Molnár Ágnes és Németh Evelin hasonló témát boncolgatott: előbbi a növekedési hitelprogram, utóbbi a növekedési kötvényprogram szerepét vizsgálta a kkv-k finanszírozásában. Némethy Franciska a Budapesti Értéktőzsdén megkötött befektetési ügyletekről beszélt.

A hallgatók sok hasznos tanácsot kaptak a zsűri tagjaitól arra vonatkozóan, hogyan tehetik még színvonalasabbá munkáikat. Volt, akinek a cím pontosítását javasolták, de szó esett arról is, hogy az IQ nem elég, a poroszos típusú előadás helyett a hallgatóknak az EQ-t is „be kell kapcsolniuk”.

A konferencián első helyezett lett Hagara Zoltán, másodikként Némethy Franciska, megosztott harmadik helyen Németh Evelin és Molnár Ágnes végzett. Az ő teljesítményük publikációs lehetőséget is ér: munkájuk kivonata az egyetem Eötvös Kiadójának gondozásában kötet formájában jelenik meg. A helyezettek ajándékutalvánnyal is gazdagabbak lettek. A következő állomás pedig az OTDK-szereplés lesz.

Különdíjban részesült Járai Barbara és Tancsics Dóra, egyikük szintén ajándékutalványt, másikuk tanszéki ajándékkosarat kapott az elismerés mellé.

Az előadók konferenciarészvételt tanúsító oklevelet, egy értékes tollat, valamint egy szakkönyvet is átvehetnek majd.