Kirakatkiállítás nyílik a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Kirakatkiállítás nyílik a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból
04/23

2021. április 23. 16:00

Online, Agora Szombathelyi Kulturális Központ Facebook-oldala

04/23

2021. április 23. 16:00 -

Online, Agora Szombathelyi Kulturális Központ Facebook-oldala


2021 elején, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ megkeresésére az ELTE szombathelyi képalkotás szakos hallgatói belső pályázat útján kaptak bemutatkozási lehetőséget.

A hallgatók jelentkezhettek akár az elmúlt évben készült diplomamunkával, akár épp futó, friss alkotói projektekkel vagy kifejezetten a félig nyitott, kirakati helyzetre szabott helyspecifikus művekkel.

A válogatott munkák a Savaria mozi üvegkirakatában lesznek láthatók.

A művek közös jellemzője lehet, hogy nyilvános – az utcáról akár indirekt módon, spontán is hozzáférhetővé – szituációban mágnesként vonzzák a helyzetből adódó, inspiráló, plusz értelmezési tartományokat.

Vagyis a kirakat áttetsző üvege, a potenciálisan a nap bármely szakában fürkésző szemek olyan jelentésrétegeket csalnak elő a munkákból, amelyek egy zártabb, klasszikusabb galériás kiállítási közegben nem feltétlen kerültek volna a felszínre. Ahogy maga a koronavírus-járvány miatti lezárás is egy megkerülhetetlen tapasztalat az időszaki kiállítás szempontjából.

A jellemzően sorozatot alkotó munkák közt találunk olyat, amely anonimizált módon, korábbi környezetükből kiragadva az egykori „normális” élet társas helyzeteit filmkockaszerűen idézi meg (Kiss Bence) vagy épp poétikus anyagkísérletek révén (Vígvári Virág).

Olyanokat, amelyek valamely egyéni, adott esetben periférikusan kezelt testtapasztalatról beszélnek – legyen szó az önterápiás, testképzavar feloldását célzó alkotói gyakorlatról (Nyerges Kincső Kinga) vagy akár a látók és gyengénlátok percepciós valóságának vizuális összevetéséről (Szentgyörgyvári Ivett).

Illetve olyanok munkákról, amelyek a fogyasztói kultúra túlhajszolt jelenére reagálnak, például a kirakat mögött mutatják meg a túlpörgetett ruhaipar baljós karakterét (Papp Noémi) vagy épp a digitális tér és a közösségi tapasztalat ellentmondásait vagy épp a kitörés, a felülírás lehetőségét (Egy mindenkiért projekt és Mátyás Zsófia sorozata).

Kiállítók: Kiss Bence, Mátyás Zsófia, Nyerges Kincső Kinga, Papp Noémi, Szentgyörgyvári Ivett, Vígvári Virág, EGY MINDENKIÉRT (Fazekas Petra Réka – Svertsits Anna – Szekér Csongor)

Szakmai konzultáció: Bordács Andrea, Salamon Júlia, Szabó Eszter Ágnes.

Megnyitó:
április 16., péntek 16 óra, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ Facebook-oldalán.
RAKAT- Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból