Kincseket rejtő házi pedagógiai múzeum

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.04.29.
Kincseket rejtő házi pedagógiai múzeum

Dr. Molnár Béla egyetemi docens, a Pedagógiai és Pszichológiai Intézet igazgatója nem csak kutatja a tanítóképzés történetét, gyűjti is az ehhez kötődő tárgyakat, dokumentumokat. Ezek közül többet a közelmúltban egy rendezvényen meg is mutatott. Mi pedig arra kértük, házi pedagógiai múzeumával kapcsolatban osszon meg velünk néhány részletet.

A tavaszi félévben is érdekes ismeretterjesztő előadásokkal várja az ötven év felettieket a Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett Nyugdíjas egyetem a Savaria Egyetemi Központban.

Az immár tizedik szemeszter előadásainak sorát dr. Polgár Marianna történész nyitotta, aki II. Rákóczi Ferencről beszélt, majd dr. Kúti Zsuzsanna kutatótanár a klímaváltozásról, dr. Pozsonyiné Falusi Anikó főiskolai docens az operairodalom nőalakjairól és női szereptípusairól tartott előadást.

A legutóbbi, április 16-i, Plajbász, penna, kalamáris, spongya – Hajdanvolt iskolák taneszközeinek bemutatása című rendezvényen dr. Molnár Béla neveléstörténeti kalandozásra invitálta a forrásközpont Konferenciatermében ezúttal is szép számban megjelent érdeklődőket.

Dr. Molnár Bélát kutatási területén belül főképp a tanítóképzés története érdekli – mondta bevezetőjében a szervező nevében Köcséné Szabó Ildikó pedagógiai szakértő.

Az előadáson számos izgalmas információ hangzott el arról, hogy a régmúlt iskolájában milyen taneszközök, íróeszközök és egyéb oktatási eszközök álltak a pedagógusok rendelkezésére. Kiderült egyebek mellett: az 1800-as évek elején–közepén a tanítóknak kétszáz lúdtollas készlettel kellett rendelkezniük, hogy tanítani tudjanak, és az íráshoz szükséges tintát is maguk főzték. A pedagógusok már ekkor is használtak táblát, de azt nem biztos, hogy az akkoriban nagyon drága spongyával törölték le, sokkal inkább nyúllábbal – csak arra kellett vigyázni, hogy ne érje víz, mert könnyen büdösödött.

Dr. Molnár Béla előadását saját pedagógiai múzeumának néhány darabjával tette élményszerűvé: a hallgatóság tagjai régi tintatartókat épp úgy a kezükbe foghattak, mint például egy ötödik osztályos tanuló számtan dolgozatos Horthy-füzetét, amelyben a kormányzó életrajza is helyet kapott.

Az előadó aztán gyűjteményével kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva elárulta, leginkább piacokon és az interneten szerzi be az újabb kincseket, de olyanok is akadnak, amelyeket ajándékba kapott. Arra ugyan már nem emlékszik, mivel alapozta meg házi múzeumát, de az elmúlt években sikerült beszereznie többek között palatáblát, régi füzeteket, tanítói okleveleket, iskolasapkát, iskolai kitűzőket, régi oktatási szemléltető eszközöket. „Van közöttük néhány nagyon remek darab” – tette hozzá büszkeséggel. Egyik kedvence az a százéves fa tolltartó, amelyet mindennel elláttak, ami akkoriban modernnek számított, beépített tintatartóval és tölcsérrel is rendelkezik. Dr. Molnár Béla birtokában van egy 1843-ból származó füzet is – ezt feltehetőleg a gazdája saját maga készítette, hiszen akkoriban még nem lehetett füzeteket vásárolni. A gyűjtemény koronája a Ratio Educationis eredeti, 1777-es kiadása.

A Nyugdíjas egyetem következő (egyben ebben a félévben utolsó) rendezvényére április 30-án 15 órától kerül sor, szintén a könyvtár Konferenciatermében, amelynek címe Elsősegély időskorban – egyszerűen. Az előadást Köcse Tamás mentőtiszt tartja, amelyen az ötven év felettiek ezúttal is ingyenesen vehetnek részt.

Kincseket rejtő házi pedagógiai múzeum

Kincseket rejtő házi pedagógiai múzeum

0

/

0

0

/

0