Kimagasló felvételi eredmény Szombathelyen

SEK | 2020.07.27.
Kimagasló felvételi eredmény Szombathelyen

Kimagasló eredményt produkált a Savaria Egyetemi Központ, fogalmazott Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) igazgatója az intézményben július 27-én megtartott, felvételi eredményeket értékelő sajtótájékoztatón.

A szombathelyi képzések adatait elemezve összességében elmondható, hogy a vidéki egyetemi központokat idén sújtó, az első helyes jelentkezésekben megnyilvánult nagyon jelentős 20–25 százalékos visszaesés a Savaria Egyetemi Központot elkerülte, sőt a július 23-án véglegessé vált felvételi adatok alapján a tavalyihoz képest jelentős 8,6 százalékos hallgatói létszámbővülést tudhat magáénak. A 2017 februárja óta az ELTE-hez tartozó szombathelyi campusra felvételt nyert hallgatók összlétszáma idén 642 fő, 2019-ben ez 591 fő volt.

Az ELTE 2018-ban megalakult, szombathelyi székhelyű Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának Szervezeti és Működési Szabályzatát és képzési portófólióját éppen az elmúlt hetekben fogadta el az egyetem Szenátusa, ezzel jogilag is megszületett az új, önálló kari státuszban működő és gazdálkodó egység. A BDPK, amely a nyugat-dunántúli régióban a legnagyobb pedagógusképző hely, a térségben egyedüliként rendelkezik a teljes szakspektrummal, a tanítótól a középiskolai tanárokon át a rövid ciklusú tanárképzésig, folytatva és egyúttal a 21. század igényeinek megfelelően digitálisan megújítva az intézmény hat évtizedre visszanyúló pedagógusképzési hagyományait.

A pedagógusképzés területe – mint ahogy az az idei általános felvételi eljárás eredményeiből látszik –, továbbra is húzóágazat Szombathelyen, az összes felvett hallgató csaknem fele az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ezen a területen kezdi meg tanulmányait. A BDPK országos viszonylatban is egyedülálló eredménnyel büszkélkedhet: a pedagógusképzést érintő 40 százalékos visszaesés itt nem tapasztalható, sőt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ 5 százalékos hallgatói létszámnövekedést könyvelhet el a tavalyi eredményhez képest. Mostani eredményével a BDPK megtartotta tavalyi felvételi létszámainak volumenét, a jelen és az elmúlt évek adatai alapján a BDPK felvételi létszámai 300 fő körül stabilizálódnak.

Németh István szerint a BDPK olyan beiskolázási kampányt folytatott, amelyet ritkán látni a felsőoktatásban. A központ folyamatos jelenlétének köszönhetően a fiatalok megértették a BDPK üzenetét:
tudják, hogy az egyre égetőbb pedagógushiány miatt diplomájuk pár éven belül „aranyat fog érni”, és vonzónak bizonyult számukra a BDPK által 1,5–2 éve meghirdetett digitális módszertani megújulás.

A felvételi eredmények által nyújtott visszaigazolás, hogy a BDPK által ajánlott képzéseket a régió igényli és elismeri.

A felvett hallgatói létszámot tekintve a második legjelentősebb képzési portfólióval Szombathelyen a Társadalomtudományi Kar rendelkezik, amelynek a turizmus–vendéglátás alapszak elindulásával most vált teljessé a képzési kínálata, így nem csak a 150 fő körüli létszám szempontjából zárt sikeres felvételi eljárást.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi képzéseire idén a tavalyi 62 fős létszámhoz képest 125 fő jutott be, köszönhetően a pszichológia alapszak elindulásának, amelyen 52-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

Az Informatikai Kar képzéseire Szombathelyen a tavalyihoz hasonló létszám, 78 főt vett fel az intézmény. A gépészmérnöki képzésen tanulók száma tovább csökkent (a tavalyi 31-ről 26 főre), és idén nem tudott elindulni a gépészmérnöki mesterszak sem, ám a negatív folyamatokat a programtervező informatikus alapképzés és felsőoktatási szakképzés létszámának növekedése kompenzálta.

Alapképzések és az osztatlan képzések esetében nőtt a bekerülési ponthatár, melynek átlaga 2020-ban az ELTE-minőséget jelentő 359 pont (2019-ben 353 pont, 2018-ban 351 pont, 2017-ben 338 pont volt). Ezzel a Savaria Egyetemi Központban működő ELTE-szervezeti egységek folytatják képzéseik tudatos piaci pozicionálását, melynek keretében jól felkészült hallgatók kerülnek be a Szombathelyen induló képzésekre.

Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője a pótfelvételivel kapcsolatos tudnivalókról beszélt. Elmondta, a korábbi évekkel ellentétben ennek részletei még nem ismertek, várhatóan a hét folyamán azonban az oktatási kormányzat közzéteszi az információkat. A hivatalvezető hozzátette: az intézmény idén is minden képzést meghirdet majd a pótfelvételi eljárás keretében, amelyeket a normál felvételi eljárásban kínált.

A pótfelvételiről ITT lehet tájékozódni.

Kimagasló felvételi eredmény Szombathelyen

Kimagasló felvételi eredmény Szombathelyen

0

/

0

0

/

0