Kik lesznek a legjobb szövegmondók?

Kleinhappel Miklós – Fotó: SEK-archív/Kleinhappel Miklós | 2020.08.13.
Kik lesznek a legjobb szövegmondók?

Idén is kerestetik a legjobb tanító, valamint tanár szakos szövegmondó, akik képviselik majd az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központját (BDPK) a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny döntőjén.

A Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a házigazda Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ a felsőoktatási intézmények hallgatói számára május 8-án Esztergomban immár 79. alkalommal rendezte volna meg a Szép magyar beszéd verseny országos fordulóját, ám a koronavírus-járvány közbeszólt.

A szervezők most közzétették az új időpontot: a megmérettetésre október 2-án, pénteken kerül sor, változatlan helyszínen.

A döntőbe a felsőoktatási intézmények által szervezett házi fordulókból lehet bejutni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapesten szeptember 24-én tartja meg az intézményi fordulót.

Ám – tudtuk meg Hajba Renátától, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék adjunktusától – a szombathelyi hallgatóknak nem kell a fővárosba utazniuk, hiszen a BDPK ugyanazon a napon 16 órakor rendez házi versenyt a Savaria Egyetemi Központban.

Hajba Renáta elmondta, a versenyzők tehetségükről ezúttal is rangos zsűri előtt adhatnak majd számot.

A BDPK a szombathelyi fordulón szeretne rátalálni azokra a hallgatókra, akik szépen hangzó, kifejező szövegmondásukkal méltóképpen képviselhetik a központot az országos vetélkedésen.

A versenyzőknek egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kell felolvasniuk, értő és értető, de nem színészi módon. A magyar szerzőktől származó 20–21. századi esszé- vagy szépprózai szövegeknek egy-egy gépelt oldalnyi terjedelműeknek – két–három percnél nem hosszabbaknak – kell lenniük. A hallgatók a szabadon választott szöveg felolvasására előzetesen felkészülhetnek, de a másikat a verseny helyszínén kapják meg, és húsz perc felkészülési idő után olvassák fel.

A Szép magyar beszéd verseny szombathelyi házi fordulójára szeptember 21-ig lehet jelentkezni a hajba.renata@sek.elte.hu  címen.