Készman József megkapta a legmagasabb szakmai díjat

Kleinhappel Miklós - Fotó: kormany.hu | 2018.03.20.
Készman József megkapta a legmagasabb szakmai díjat

A Vizuális Művészeti Tanszék oktatója március 15-e alkalmából, idén egyedüliként vehette át a rangos Németh Lajos-díjat. Ezzel rövid időn belül újabb Németh Lajos-díjasa van a tanszéknek, hiszen dr. Bordács Andrea művészettörténész, főiskolai docens 2014-ben kapta meg azt.

 

A kormány.hu portálon megjelent méltatás szerint Készman József művészettörténész kiemelkedő művészettörténészi, műkritikusi, kurátori tevékenysége elismeréséért részesült az elismerésben.

 

A Németh Lajos-díj a képzőművészet, az iparművészet és a fotóművészet, illetve ezek határterületein végzett kiemelkedő művészettörténészi, művészetírói, műelméleti vagy műkritikusi tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. (Korábban a művészettel foglalkozó szakemberek is Munkácsy-díjat kaptak). A díjat 2000-ben alapították, nevét Németh Lajos Széchenyi-díjas művészettörténészről kapta.

 

A díjat évente, március 15-én, három személy kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem négyzet alakú, bronzból készült, mérete 60×60, vastagsága 10 milliméter. Az érem alkotója Csiky Tibor szobrászművész, kivitelezője és a hátlap tervezője Budahelyi Tibor szobrászművész. Előoldalát geometrikus kompozíció díszíti, hátoldala NÉMETH LAJOS-DÍJ felirattal van ellátva.