Karácsonyi ajándék volt a rubinoklevél

Kleinhappel Miklós | 2020.01.28.
Karácsonyi ajándék volt a rubinoklevél

Öregdiákja hetven éven át kifejtett szakmai tevékenységét ismerte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amivel nagy örömet szerzett.

Személyes hangvételű levelet kapott az elmúlt év végén az ELTE Savaria Egyetemi Központ. Ebben a Szécsényben élő Vikor Istvánné azt a kérést fogalmazta meg, hogy az intézmény rubindiplomát állítson ki édesanyja részére.

Briski Józsefné, született Sákovics Sarolta 1948-ban végzett népiskolai tanítóként a Kőszegi Tanítóképző Intézetben – írta Vikor Istvánné, hozzátéve, hogy kilencvenharmadik életévét októberben betöltött édesanyja jó egészségnek örvend, és karácsonykor szeretnék meglepni az oklevéllel.

Díszoklevél nem jár automatikusan, hanem kérvényezni kell annál az intézménynél, illetve jogutódjánál, amelyben az öregdiák – rubindiploma esetében legalább hetven éve – végzett.

Mint ismeretes, az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelődje, a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet hatvan éve, 1959 szeptemberében a kőszegi tanítóképző utódaként kezdte meg működését.

Briski Józsefné az ötven, valamint a hatvan év után megszerezhető arany-, illetve gyémántoklevéllel már rendelkezik, és bár a hatvanötödik évfordulós vasdiploma kimaradt, most igazán különleges ajándék kerülhetett a fa alá, hiszen az egyetem soron kívül kiállította a Németh István, szombathelyi koordinációs rektorhelyettes kézjegyével ellátott rubinoklevelet.

A diploma szövege szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem a díszoklevéllel Briski Józsefné hetven éven át kifejtett szakmai tevékenységét ismeri el.

A családtól megtudtuk, hogy az ajándékozás remekül sikerült, a rubinoklevél nagy örömet okozott. Fotókat is kaptunk az ünnepi percekről.