Kalocsai Péter plenáris előadása országos konferencián

2023.09.28.
Kalocsai Péter plenáris előadása országos konferencián
2023. szeptember 21-én, Nagykanizsán a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban rendezték meg a VI. Országos Közlekedéstörténeti Konferenciát, amelynek témája a közlekedésnek a települések és a régiók fejlődésére, életére való hatása volt.

A Közlekedéstudományi Egyesület által szervezett rangos országos konferencia első plenáris előadását Kalocsai Péter tartotta Urbanizáció és városi tömegközlekedés Nagykanizsán a polgári korban címmel. A BDPK Történelem Tanszék tanszékvezetője előadásában először vázolta a dél-zalai város urbanizációját és közlekedési csomóponti szerepét a polgári korban. Majd kifejtette, amint a vasút elérte Nagykanizsát szükségessé vált omnibuszjáratok indítása a belváros és a pályaudvar között. Ezáltal az 1860-as évek elején – magyarországi tekintetben viszonylag korán – megindult a városi tömegközlekedés a településen.

Nagykanizsa dualizmus kori fejlődése során többször felvetődött és tervek is születtek városi vasút (villamos, gőzmotorkocsi) létesítésére, de ezek a törekvések nem valósultak. A városi tömegközlekedés Nagykanizsán 1927-ben emelkedett magasabb szintre a helyi autóbusz-közlekedés megindításával. Az egyetemi docens plenáris előadása után a hármas számú Város és közlekedés szekciót vezette. E konferencián mutatták be a Szombathelyen a SEK-en rendezett V. Országos Közlekedéstörténeti Konferencia előadásaiból készült Ezerarcú közlekedés II. című tanulmánykötet.