Jubileumi SZOESE-ünnep

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.02.12.
Jubileumi SZOESE-ünnep

Illusztris vendégekkel ünnepelt a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZOESE) a közelmúltban.

Mint ismert, a 2019/2020-as tanévben hatvanéves a szombathelyi felsőoktatás. A SZOESE egyidős az intézménnyel, szintén 1959-ben alakult. Az egyesület közgyűlésen ünnepelte létrejöttének hatvanadik évfordulóját.

A rendezvényen megjelent Székely Mózes, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Simon Gábor, az ELTE Budapesti Atlétikai Club ügyvezető igazgatója, Nemény András, Szombathely polgármestere, Tóth Kálmán, városi képviselő, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnöke is. Meg persze a házigazdák, a SZOESE és az egyetemi központ képviselői, vezetői.

Polgár Tibor, az egyesület elnöke köszöntőjében emlékeztetett, a SZOESE a jövő sportszakembereinek a gyakorlóhelye, a testnevelőtanároktól a sportszervezőkön át a rekreáció szakosokig.

Nemény András arról beszélt, hogy húsz évig kosárlabdázott a megyei bajnokságban, ezalatt az idő alatt a SZOESE színeiben kiváló kosárcsapatokkal találkozott. A polgármester támogatásáról biztosította a sportegyesületet, szavai szerint az ünnepi közgyűlésre is az első hívásra jött, a jövőben is így fog tenni.

Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a SZOESE-t, mint az egyetem együttműködő partnerét köszöntötte, és eddigi magas színvonalú munkáját méltatta, bízva a továbbiakban is eredményes közös ténykedésben.

Gál László, a sportgyesület korábbi elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke az elmúlt hat évtized történéseit összefoglaló beszédet mondott.

Ebben felidézte, hogy a kezdeti időszakban az egyesület döntően a tömegsport feladatait látta el, a versenyszerűen sportolni vágyók a városi szakosztályokban találtak erre lehetőséget.

A felsőfokú tanítóképzőben 1971-ben kezdődött meg az általános iskolai tanárképzés a Pécsi Tanárképző Főiskola kihelyezett tagozatán többek között matematika–testnevelés szakon.

A tanítóképző 1974-ben felvette a Szombathelyi Tanárképző Főiskola nevet, amely dinamikus fejlődés kezdetét jelentette az intézmény történetében. A testnevelőtanár képzés jelenléte megváltoztatta az intézményi sportegyesület feladatait és lehetőségeit: sorra alakultak a versenyszakosztályok, szinte a teljes sportszakos hallgatóság versenyszerűen sportolt.

A SZOESE mindig is vallotta, hogy az intézmény mérete, szerepe a középszintű sportolás menedzselésére kínál lehetőséget, amely az NB II-t jelenti – fejtegette Gál László, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedek teljesítménye hullámzó, ami a hallgatók három–ötéves tanulmányi ciklusának és változó sportági kötődésének az eredménye.

„Az egyesület a főiskola bázisán jött létre, mindenben kötődött-kötődik az intézményhez. Tagsága elsősorban a hallgatók közül kerül ki”

– hangzott el.

Gál László felidézte az egyes szakosztályok történetét is, kiemelve azok vezetőit és legeredményesebb játkosait.

A SZOESE jelenéről és jövőjéről Hurtik Péter ügyvezető elnök beszélt. A városi és a megyei önkormányzattal kiépített partneri viszony keretében az egyesület segíti a város sport- és egészségmegőrző rendezvényeinek szervezését, lebonyolítását, emelte ki.

Az ünnepi közgyűlésen kitüntetések átadására is sor került, díszoklevelek, emlékérmek, emlékplakettek találtak tulajdonosaikra, emlékeztetve az eddigi eredményekre – és vélhetően ösztönözve a munka továbbra is gyümölcsöző folytatására.

Jubileumi SZOESE-ünnep

Jubileumi SZOESE-ünnep

0

/

0

0

/

0